Sudanul de Sud: apelul episcopilor catolici din Africa de Est

“Lasati comunitatea internațională sa afle ca are obligația morală sa intervina, în numele multor oameni din Sudanul de Sud a căror supraviețuire este extrem de amenințată și ale căror drepturi ale omului sunt grav încălcate”.

Acesta a fost apelul lansat de către Asociația membrilor Conferinței Episcopale Catolice a Africii de Est (AMECEA), într-un comunicat trimis catre Agentia Fides.

Episcopii din Africa de Est au mai solicitat ajutor umanitar pentru cei care au fugit din fata conflictului în curs de desfășurare in Sudanul de Sud. Tensiunile din zona continua, în ciuda unei încetari a focului între facțiunile rivale ale Mișcării Populare Sudaneze de Eliberare (SPLM). Atât guvernul, cât și rebelii s-au acuzat reciproc de încălcarea armistițiului.

Asteptand o extindere a negocierilor, AMECEA a declarat că toate componentele societății Sudanului de Sud ar trebui să fie incluse, si nu doar membrii guvernului și ai facțiunilor rebele.

Independența Sudanului de Sud, au declarat Episcopii catolici, “nu ar trebui să fie privita doar ca un succes militar. Poporul sudanez lupta pentru eliberare. Prin urmare, înseamnă că trebuie să se facă toate eforturile pentru a evita militarizarea”.

Subliniind rolul pe care Biserica l-a jucat în unitatea oamenilor din Sudanul de Sud, episcopii catolici din Africa de Est au continuat să facă apel la unitate între toate Bisericile.

“Admiram legătura ecumenica puternica, existenta între diferitele Biserici din Sudanul de Sud”, au declarat episcopii. AMECEA include episcopi din Etiopia, Eritreea, Kenya, Malawi, Sudanul de Sud, Sudan, Tanzania, Uganda și Zambia.

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.