Referendum in Croatia-redefinirea casatoriei: poporul da o lovitura dura Primului Ministru

Croații au sustinut, ieri, cu o majoritate covârșitoare, un amendament constituțional conservator de interzicere a căsătoriilor gay, dand astfel o lovitură Primului-Ministru de stânga, Zoran Milanovic, care a militat împotriva schimbării.

“Este un referendum trist și fără sens”, a declarat Milanovic, după ce a votat. Liderul social-democrat a spus că a votat cu “NU”, la întrebarea dacă constituția trebuie sa sustina căsătoria ca uniune dintre un bărbat și o femeie.

Dar – potrivit rezultatelor oficiale preliminare, cu trei cincimi din buletine de vot prelucrate – aproximativ 65% dintre alegatori au votat cu “DA”. Odata confirmat, conform VoR, rezultatul va deveni obligatoriu și va afecta o lege de bază care în prezent nu reglementează căsătoria (vezi ARHIVA Lacasuri Ortodoxe).

Rezultatul este un triumf pentru Biserica Catolică influenta, care a militat puternic pentru un referendum de succes. Reactiile incepusera sa apara chiar inainte de incheierea votarii:

“Prim-Ministrule, Presedinte, Cabinetule, după ce vom câștiga acest referendum, cum veti mai putea conduce oamenii pe care i-ati descris ca fiind prosti, ostili, retrograzi”, se intreba clericul Ivan Manduric, citat de VoR. Cabinetul Milanovic sugerase anterior că, în viitor, Croația ar putea permite căsătoriile între homosexuali. Aceasta posibilitate a scazut, insa, după ce guvernul a înfuriat deja Biserica, prin introducerea programelor de educație sexuală extinse (vezi ARHIVA Lacasuri Ortodoxe).

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.