Salina Ocnele Mari: expozitie a mesterilor populari din Oltenia. Binecuvantarea lucrarilor de asfaltare a drumului Ocnele Mari-Bunesti (foto)

În ziua prăznuirii „Sfintei Muceniţe Varvara”, ieri, Preasfinţitul Părinte Emilian Lovişteanul, Episcop Vicar al Arhiepiscopiei Râmnicului, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi, a oficiat Sfânta Liturghie arhierească în biserica din Salina – Ocnele Mari, care îşi serbează ocrotitoarea.

Sărbătoarea Sfintei Muceniţe Varvara, ocrotitoarea spirituală a minerilor, constructorilor şi arhitecţilor creştini ortodocşi, a început marţi, 3 decembrie, după amiază, cu slujba de Priveghere. A doua zi, la Sfânta Liturghie au participat oficialităţi locale, angajaţi ai instituţiei Exploatării Miniere Râmnicu Vâlcea şi numeroşi credincioşi din eparhie.

În cuvântul de învăţătură rostit în cadrul Sfintei Liturghii, Preasfinţitul Episcop Emilian Lovişteanul a elogiat viaţa Sfintei Muceniţe Varvara, evidenţiind credinţa, răbdarea şi iubirea jertfelnică pentru Domnul Hristos, Mirele său, îndemnând pe cei de faţă să reflecteze la martiriul Sfintei. Totodată Preasfinţia Sa a sfătuit ca părinţii să-şi iubească copiii, să-i educe şi să-i crească în credinţa creştină, iar pe copiii i-a îndemnat să mulţumească lui Dumnezeu şi părinţilor pentru darul vieţii şi purtarea de grijă. La final Părintele Ierarh a felicitat pe toţi ostenitorii exploatării miniere de la Ocnele Mari pentru sărbătoarea ocrotitoarei lor spirituale, apreciind frumoasa conlucrare dintre Arhiepiscopia Râmnicului şi Sucursala Exploatarea Minieră Râmnicu Vâlcea.

Răspunsurile liturgice au fost oferite de un grup de elevi de la Seminarul Teologic „Sfântul Nicolae” din Râmnicu Vâlcea.

După Sfânta Liturghie, un grup de elevi de la Şcoala Gimnazială „Costea Marinoiu”, din Ocnele Mari, care sunt angrenaţi şi în proiectul „Hristos împărtăşit copiilor”, sub îndrumarea Prof. Dumitru Marius Neagu, au susţinut un microrecital de colinde tradiţionale româneşti.

Salina „Ocnele Mari” găzduieşte zilele acestea şi o mini expoziţie a meşterilor populari din Oltenia, care au avut bucuria de a cinsti pe Sfânta Varvara, ocrotitoarea minerilor, alături de ceilalţi participanţi la sărbătoare. Expoziţia a fost vizitată după Sfânta Liturghie şi de către Preasfinţitul Părinte Emilian Lovişteanul împreună cu conducerea instituţiei, oficialităţile locale şi cu pelerinii prezenţi de hramul Sfintei Varvara.

În după-amiaza aceleiasi zile, Preasfinţitul Părinte Emilian Lovişteanul, Episcop Vicar al Arhiepiscopiei Râmnicului, a binecuvântat lucrările de asfaltare din cătunul Slătioarele, al localităţii Ocnele Mari, ce se realizează prin grija Consiliului Local al Primăriei Ocnele Mari şi a Primarului Petre Iordache. Drumul local asfaltat, în curs de finalizare, face legătura între localităţile Ocnele Mari şi Buneşti.

Moaştele Sfintei Mare Muceniţe Varvara din Grecia la Salina Ocnele Mari

În perioada 23 – 30 mai 2011, la invitaţia Înaltpreasfinţitului Părinte Gherasim, Arhiepiscopul Râmnicului şi a Preasfinţitului Părinte Emilian Lovişteanul, Episcop Vicar al Arhiepiscopiei Râmnicului, Înaltpreasfinţitul Daniel, Mitropolit de Kaessariani, Vyron şi Ymittos – Grecia a adus la Râmnicu Vâlcea, spre bucuria duhovnicească a clerului şi credincioşilor vâlceni, moaştele Sfintei Mare Muceniţe Varvara, din Grecia. Racla cu Moaştele Sfintei Muceniţe a fost aşezată spre închinare sâmbătă şi duminică, 28 şi 29 mai 2011, în biserica ce poartă hramul Sfintei din Salina de la Ocnele Mari. Aici, în prezenţa Sfintelor Moaşte, duminică, 29 mai 2011, a fost oficiată Sfânta Liturghie de către un ales sobor de ierarhi, preoţi şi diaconi în frunte cu IPS Daniel, Mitropolit de Kaessariani, Vyron şi Ymittos.

Bisericuţa cu hramurile „Sfântul Gheorghe” şi „Sfânta Varvara” a fost amenajată în această salină de către Exploatarea Minieră Vâlcea şi Primăria Ocnele Mari, cu largul concurs al părintelui Petre Veţeleanu din Parohia Trăistari, de care aparţine acest sfânt lăcaş.

La această sărbătoare ortodoxă au participat oficialităţi de stat, locale şi centrale, angajaţi ai salinei, preoţi şi credincioşi din parohiile vecine şi numeroşi turişti din ţară.

În localitatea Ocnele Mari în luna septembrie a anului 2009 s-a inaugurat prima salină deschisă circuitului turistic din judeţul Vâlcea. Salina Ocnele Mari este amenajata la 225 de metri faţă de nivelul marii. În cadrul parcului de agrement din salină pe lângă bisericuţa cu hramurile „Sfântul Gheorghe” şi „Sfânta Varvara” unde credincioşii îşi pot găsi liniştea sufletească, este deschis publicului şi un muzeu în care se regăsesc atât exponate specifice mineritului cât şi obiecte ce ţin de istoria bogată a localităţii, precum şi un restaurant, magazine de suveniruri, o bază sportivă (un teren de fotbal, de baschet, de tenis, mese de biliard) şi spaţii de joacă pentru copii.

Sfânta Muceniţă Varvara este protectoarea minerilor, arhitecţilor şi a constructorilor creştini ortodocşi. Muceniţa a trăit pe vremea împăratului Maximian (284-305) la Heliopolis. Era fiica unui păgân cu numele Dioscur (sau Dioscor), care o ţinea sub pază, într-un turn înalt, din pricina marii ei frumuseţi trupeşti. Fecioara aceasta credea în Hristos şi n-a vrut să-şi ascundă credinţa de tatăl ei. Odată, când tatăl ei a spus sa se facă două ferestre la o baie pe care o zidea, fiica lui a poruncit sa se facă trei. Întrebată fiind pentru ce a dat porunca aceasta, i-a răspuns ca a făcut trei ferestre în numele Tatălui şi al Fiului şi al Sfântului Duh. La auzul acestor cuvinte tatăl ei s-a repezit îndată cu sabia să o omoare, dar sfânta a fugit şi s-a ascuns într-o stâncă ce s-a deschis ca prin minune; de acolo s-a dus în munţi. Tatăl ei a urmărit-o şi a găsit-o; a luat-o de cosiţe şi a dat-o domnului ţării aceleia. Înaintea acestuia, Sfânta Varvara a mărturisit pe Hristos şi a batjocorit pe idoli. De aceea a fost chinuită în multe feluri şi în sfârşit ucisă cu sabia de tatăl ei, cu mâinile lui. Se spune ca tatăl ei, după ce a ucis-o, a fost lovit de trăsnet pe când cobora din munte şi a murit.(Sinaxar)

Arhidiacon Ioan Liviu Găman

Agentia de stiri Lacasuri Ortodoxe este partener media oficial al Arhiepiscopiei Ramnicului

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.