Sarbatoarea Aflarii Sfintei Cruci – Meskel, inscrisa pe lista patrimoniului cultural UNESCO

UNESCO a înscris sarbatoarea Meskel, dedicata Aflarii (descoperirii) Sfintei Cruci a lui Hristos, pe Lista patrimoniului cultural imaterial al umanității. UNESCO a selectat sarbatoarea Meskel dintr-o lista cu 31 de astfel de mosteniri, prezentate la cea de-a 8-a Conferinta a patrimoniului imaterial cultural.

Potrivit UNESCO, inscrierea sarbatorii (festivalului) Meskel pe aceasta lista, ar putea spori vizibilitatea patrimoniului cultural imaterial și promova dialogul inter-cultural în rândul populației multi-etnice din Etiopia, precum și in alte comunități la nivel internațional. “Avându-și rădăcinile în tradițiile religioase și culturale din Etiopia și fiind transmis din generație în generație, festivalul Meskel promovează coeziunea socială, integrarea și diversitatea în întreaga națiune”, a anunțat UNESCO.

Sarbatoarea Meskel este celebrata în Etiopia pe 26 septembrie, pentru a comemora descoperirea Adevăratei Sfinte Cruci a lui Hristos.

Festivitățile încep cu construirea unui rug de foc în Piata Maskel din Addis Abeba – un rug conic, înconjurat de pachete de torțe, decorate cu iarba verde si margarete etiopiene, simbolizând Anul Nou.

Sute de mii de oameni, din diverse comunități, vin in piață, îmbrăcați colorat si cântand imnuri și rugăciuni, efectuand un dans ritmic unic în fața rugului. In punctul culminant, patriarhul etiopian ortodox al Bisericii Tewahedo aprinde focul. Maskel este celebrată la nivel national, indiferent de vârstă, sex, limbă sau etnie.

Participanții sunt convinsi ca vor primi recompense spirituale in urma celebrarii și binecuvântării Sfintei Cruci. Bisericile locale joacă un rol-cheie în coordonarea comunităților. Festivalul este, de asemenea, un moment în care familiile se reunesc și lucrătorii migranți se întoarcă acasă – reuniunile au ca rezultat, pe langa infuzia de capital si informarea cu idei noi din centrele urbane, catre zonele rurale.

Înainte de sarbatoare, certurile personale și dezacordurile sociale trebuie sa fie rezolvate. În acest fel, Maskel este o ocazie pentru etiopieni de a promova viața lor spirituală, prin reconciliere, coeziunea socială și coexistență pașnică.

Turistii care iau parte la festivități, de multe ori sunt atrasi sa sa vina, din nou și din nou, pentru a asista la plăcerea pur și simplu surprinsa de festival. Festivalul oferă cântări unice și diferite scene de teatru. Meskel este unic, de asemenea, fiind cunoscut ca un festival care atrage mii si mii de oameni, calmi și senini, fără griji privind securitatea. Sarbatoarea reprezinta o ceremonie plină de culoare, la care oamenii de multe confesiuni și religii diferite pot participa, demonstrându-si solidaritatea lor și patrimoniul de unitate în diversitate, al țării – ceva care se găsește prea rar pe planeta noastră.

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.