Ei vad omul ca pe cineva care se incadreaza sau nu in normele inventate de societatea lor

“Când Dumnezeu a creat omul, a făcut-o din dragoste, si El, totodata, l-a instruit pe om cum să trăiască, dar i-a lasat si liberul arbitru…

La baza acestor instructiuni a stat Dragostea: Dragostea unuia pentru celalalt și iubirea pentru Creatorul nostru.

Din păcate, mulți oameni, exersandu-si liberul arbitru, uita de Dragoste sau, mai bine zis, au uitat să ii iubeasca si pe alții, concentrandu-se doar asupra lor insisi.

A te iubi pe tine insuti, mai mult decât orice altceva, este vanitate. Dar, pana nici asta nu ar fi rau, pentru că fiecare om poartă chipul lui Dumnezeu în el însusi. Astfel, iubirea de sine, ar putea insemna, intr-un fel, iubirea lui Dumnezeu. Numai ca, din păcate, ceea ce iubeste majoritatea oamenilor, este ideea de sine și protejarea ideii de sine în societate, mai degrabă decât sinele lor real.

Atunci când duc o astfel de viață, ei se indeparteaza din ce in ce mai mult de cele mai importante lucruri din viață, isi pierd perspectiva vieții și încep sa se umple de regulile omului superficial.

Când se întâmplă acest lucru, ei nu mai vad omul ca pe o creație a lui Dumnezeu, sau ca pe fratele lor în Hristos, ci mai degrabă se uita la om ca la cineva care se încadrează sau nu se încadrează în normele inventate de societatea lor.

In parabola din Evanghelie, o femeie care a fost bolnava si chinuita timp de 18 ani, a fost vindecata de Iisus Hristos într-o sâmbătă, iar cei cu inima ciuntita, autoritățile Templului, nu au putut vedea in ea o persoana vindecata, ci numai… niste reguli incalcate. În locul bucuriei femeii, vanitatea i-a cuprins pe cei mai buni dintre ei, si L-au certat pe Fiul lui Dumnezeu pentru vindecarea in zi de sâmbătă…

Aceste lucruri se întâmplă în fiecare zi din viata noastra, doar ca pe o scară mai mică, desigur.

Am fost intrebat de mai multe ori dacă este bine să se spele haine duminica, sau sa se efectueze un alt fel de treburi casnice. În loc de răspuns, am intrebat mereu: mergeti la Sfânta Liturghie, dimineață? Duminica este o zi de sărbătoare, iar noi ar trebui să o respectam, alaturi de alte sarbatori, dedicate lui Dumnezeu. Iar daca atunci când ajungeti acasa de la Biserică, aveți ceva de lucru de terminat, terminati-l, pentru că nu asta e ideea. Ideea este chiar Dumnezeu. Si gândirea noastră despre El, sau cântarea si rugaciunea noastra catre El, in acea zi…

Dacă vom trăi în acest fel, Dumnezeu ne va lumina întotdeauna mințile noastre, incat sa si stim ce este cu adevarat important în viețile noastre și ceea ce nu este. Amin!”

Traducere si interpretare, dupa o predica a Pr. Stavrofor Milan M. Krstic, Biserica ortodoxa saraba Sfantul Gheorghe, Midland, PA, USA, pentru Agentia de stiri Lacasuri Ortodoxe, de KSLCatalin.

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.