Refugiatii de razboi catolici sunt impiedicati sa revina in Bosnia

Un episcop catolic bosniac a acuzat guvernul ca lupta impotriva revenirii acasa a refugiaților catolici. “Politicienii din Ocicident trebuie să exercite presiuni asupra politicienilor bosniaci, astfel încât refugiații catolici de război sa poata reveni în Bosnia”, a declarat Episcopul Franjo Komarica din Episcopia de Banja Luka, Bosnia-Herțegovina.

Potrivit episcopului, catolicii, care sunt etnici croați, nu au primit aceleași drepturi ca și bosniacii sarbi din țară. Episcopul Komarica a spus: “catolicii croați trebuie să fie pusi pe picior de egalitate cu celelalte doua grupuri etnice”. “Lor, trebuie să li se permită să se întoarcă din străinătate și trebuie sa le fie create posibilități de a-si construi propria viață în casele lor”.

Episcopul a mai spus că mai mult de 4.000 de familii catolice au vrut să se întoarcă în Bosnia-Herțegovina, dar au avut, pana în prezent, “nicio garanție ca revenirea este posibila, nici case, nici serviciu, nici electricitate, nici drumuri, nici servicii medicale și școli”.

El a adăugat: “Din fondurile oferite de comunitatea internațională, prin care sa li se permita foștilor refugiați să se întoarcă, croații catolici nu au primit un cent, de ani de zile”.

Prelatul a mai spus că, toti cei care au revenit, dar au nume croat, se trezesc in fata faptului ca le este refuzata obtinerea unui loc de munca.

Biserica Catolică a încercat sa promoveze reconcilierea între diferitele grupuri din țară, prin proiecte sociale și educaționale, cum ar fi școlile administrate de Biserică, care sunt deschise pentru copiii din toate grupurile etnice și religioase. Aceste școli au primit mai multe cereri decât numărul de locuri disponibil, conform episcopului.

Potrivit cifrelor Bisericii, aproximativ 835.000 de catolici, care au trăit în Bosnia-Herțegovina înainte de război, au luptat între 1992 și 1995, dar doar aproximativ 440.000 mai trăiesc astazi în țară.

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.