Templu din peioada calcolitica, descoperit la Estaol

Un raport al Autoritatii Israeliene de Arheologie (IAA) descrie o serie de descoperiri facute cu ocazia unor sapaturi care se desfasoara pe autostrada 38 (“Calea Diagonala”), la nord de Bet-Șemeș. Descoperirile includ o cladire din perioada neolitică, cu elemente folosite în scopuri cultice. Arheologii au mai identificat, totodata, un templu calcolitic, pe acest sit.

În timpul săpăturilor arheologice efectuate la Eshta’ol, o descoperire importantă și rara de la sfârșitul perioadei calcolitice (a doua jumătate al mileniului V inainte de Hristos), a fost facuta în zona adiacentă.

În cursul săpăturilor, efectuate langa cladirile mai vechi de 6000 de ani, s-a descoperit si o piatră (mazzeva), alături de una dintre cladiri. Piatra are 1.30 metri inaltime si cantareste cateva sute de kilograme. Potrivit directorilor de săpături, “aceasta a fost netezita și lucrata pe toate cele șase laturi ale sale și a fost ridicata cu una din laturile sale spre est. Acest mod unic de prezentare, face aluzie la prezența unui templu de cult pe acest sit.

Arheologii au declarat, ca “in ultimele sapaturi, au fost găsite numeroase urme ale practicarii cultului în perioada calcolitică. Cu toate acestea, se cunosc doar câteva temple, la En Gedi și la Teleilat Ghassul, în Transiordania”.

Sit-ul va fi deschis pentru public incepand de maine, intre orele 14:00-16:00. Eștaol este menționat în Biblie, in versetele: Judecători 13:25, 16:31, 18:2 , 8 , 11.

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.