Separatia dintre Biserica si Stat, ramane neschimbata in Rusia

Capul Bisericii Ortodoxe Ruse a respins acuzațiile legate de o posibilă unire oficiala între instituția sa și stat, adaugand ca numai o Biserică independentă poate predica cu succes.

“Biserica este protectoarea propriei libertati, deoarece este sigur că doar independența ei ii oferă oportunitatea de a fi o autoritate spirituală cu drepturi depline. Orice formă de fuziune între stat și Biserică este periculoasa pentru cauza lui Dumnezeu. O predică suna puternic și convingător numai atunci când este tinuta de către o Biserică liberă”, a spus Patriarhul Kirill, într-un interviu acordat ziarului Smolenskiye Novosti.

Patriarhul a amintit că reglementările interne ale Bisericii Ortodoxe Ruse interzic strict clerului sa isi asume vreo competența între autoritățile seculare. Statul, la rândul său, nu nu are nicio pârghie directă prin care sa influențeze politicile Bisericii, a adăugat el.

Clericul de top al Rusiei a menționat că represiunile împotriva Bisericii, care au avut loc în Rusia Sovietică, în prima jumătate a secolului 20, au fost în mare măsură rezultat al “înrobirii Bisericii de stat”, facand probabil aluzie la rolul exclusiv al Bisericii Ortodoxe Ruse jucat în timpul în Imperiului Rus.

Pe de altă parte, el a spus că țara sa încă se confruntă cu consecințele adoptării ateismului ca ideologie oficială în perioada sovietică. “Pentru a vindeca rana spirituala provocata de ateism, trebuie să ii ajutam pe toți oamenii să meargă pe calea renașterii spirituale. Eu cred că Dumnezeu este cu noi pe aceasta cale”, a declarat Patriarhul Kirill, pentru ziar.

În plus, Patriarhul a explicat că Biserica nu urmăreste, ca obiectiv, influențarea politicilor de stat, ci doar încearcă să abordeze comunitatea și fiecare persoană în mod individual. Scopul clericilor este acela “de a arata că viața fără Dumnezeu este lipsită de sens și inutila”.

Cu mai puțin de o săptămână înainte de interviu, deputatul rus Elena Mizulina a sugerat includerea unui articol in Constitutie (vezi ARHIVA Lacasuri Ortodoxe), care sa specifice rolul exclusiv al Bisericii Ortodoxe Ruse.

In paralel, aluziile de acest gen au atras atenția asupra numeroaselor scandaluri care implică clerici ruși, pe care mass-media ii acuza ca duc o viata plina de excese și se folosesc de protecția oficialilor în diverse probleme. Patriarhul a numit toate aceste rapoarte drept un “atac împotriva Bisericii”, într-un discurs public, dar nu i-a numit pe cei care ar sta în spatele atacului in cauza.

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.