Manuscrise inedite si documente secrete ale Patriarhului Constantinopolului, in posesia Bisericii Armene

Zilele trecute a avut loc ceremonia de deschidere a Galeriei Manuscriselor Carl și Emma Soghoyan, în Muzeul Casei Memoriale Alex și Marie Manoogian din Etchmiadzin. Sanctitatea Sa Karekin al II-lea, Patriarhul Suprem și Catolicosul Tuturor Armenilor, a prezidat ceremonia de lansare a galeriei.

Emma Soghoyan a donat 22 de manuscrise și prima Biblie Armeana tiparita, Tronului din Etchmiadzin, în memoria răposatului ei soț, Carl Soghoyan.

Pr. Asoghik Karapetyan, director de muzee și al arhivelor din Etchmiadzin, a tinut un cuvant de deschidere. A urmat un cuvant al Emmei Soghoyan, care a împărtășit emoțiile pozitive. La încheierea ceremoniei, Sanctitatea Sa Karekin al II-lea a spus: “Suntem extrem de recunoscători că Domnul ne trimite astfel de copii, care cu dragoste au fost ordonate, cu meticulozitate, pentru a fi împărtășite patrimoniului național”. Sanctitatea Sa Karekin al II-lea a subliniat ca visul donatorilor a devenit realitate, iar manuscrisele, colectate in zeci de ani, sunt acum prezentate în mod corespunzător atât armenilor cat si celor din străinatate.

Afișate în galeria nou deschisa, alături de manuscrise ale Sfintelor Scripturi, se mai afla documente excepționale de arhiva, inclusiv documente secrete ale Patriarhului Constantinopolului, Arhiepiscopul Zaven Yeghiayan, referitoare la genocidul armean, precum și scrisoarea sa către Catolicosul Gevorg V, care a declarat ziua de 24 aprilie, zi de comemorare a genocidului armean.

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.