publicat în: Arhivă

Bisericile din Ucraina: Rusia trebuie sa respecte decizia poporului de a se alatura Europei

Conducătorii și reprezentanții a zece Biserici ucrainene sprijina integrarea europeană a Ucrainei și îndeamna Rusia să respecte această alegere, potrivit textului declarației Bisericilor ucrainene și organizațiilor religioase, cu privire la dezbaterea legata de valorile europene în Ucraina.

Ucraina are legături puternice cu Europa, iar tradițiile ei spirituale, culturale, educaționale și juridice s-au bazat pe valori europene.

Alegerea europeană a Ucrainei nu o pune pe pozitie de lupta cu vecinul sau din nord, Rusia, aceasta din urmă avand si ea, de asemenea, legături puternice cu Europa, se spune în declarație.

“Sperăm că poporul rus și statul vor recunoaște dreptul Ucrainei de a alege propriul sau drum în viitor”, noteaza declarația.

Declarația a fost semnată de către Patriarhul Filaret (Biserica Ortodoxă Ucraineană), Patriarhul Volodymyr (Biserica ortodoxa afiliata Moscovei), șeful ucrainean al Bisericii Greco-Catolice, Arhiepiscopul Sviatoslav, precum și de lideri ai altor confesiuni și organizații religioase din Ucraina.