Patriarhul Serbiei, Pec: sarbii trebuie sa fie uniti si sa voteze in alegerile din Kosovo

Patriarhia de Pec si-a marcat, ieri, ziua – Acoperamantul Maicii Domnului (c. Iul.) – cu o Sfântă Liturghie oficiata de Patriarhul Irineu, al Bisericii Ortodoxe Sârbe (SPC), împreună cu episcopul Teodosije de Raska si Prizren.

Patriarhul Irineu a declarat că Patriarhia de Pec înseamnă foarte mult pentru poporul sârb, ca centru spiritual, sediu istoric al Patriarhilor Serbiei și punct central al poporului sârb.

Comentand cu privire la situatia sfantului lacas sarb, care astăzi este păzit de către membrii poliției din Kosovo, in loc de cei ai KFOR, Patriarhul a spus că poporul și Biserica vor supraviețui în acest domeniu, indiferent de paza mănăstirii.

“În cazul în care isi fac datoria onorabil, le vom fi recunoscători, dar noi vom fi aici, indiferent de cine sta în picioare langa poarta”, a spus Patriarhul Irineu.

Patriarhia de Pec a fost aparata de către soldații KFOR, din iunie 1999, dar din 19 august, aceasta datorie a revenit unitatii multietnice a poliției din Kosovo, care se ocupă de conservarea siturilor culturale și religioase din Kosovo-Metohija.

În momentul de față, soldații internaționali din provincie asigura doar Mănăstirea Visoki Decani.

Sârbii ar trebui să voteze pentru cei mai buni dintre ei – a declarat Patriarhul Irineu, catre sârbii din Kosovo-Metohija, referindu-se la alegerile locale viitoare, sa voteze pentru oamenii de onoare și cu autoritate.

Patriarhul Irineu a declarat că ar fi tragic dacă sârbii ar boicota alegerile și nu ar reuși să formeze guvernul în regiunile în care ei alcătuiesc majoritatea populației.

“În cazul în care sârbii au ocazia sa voteze”, a spus Patriarhul Irineu, “să voteze pentru cel mai bun dintre ei, pentru oameni cu nume și autoritate, al căror cuvânt va însemna ceva”.

Având în vedere că poporului sârb ii lipsește unitatea, rata de participare sârbă la alegeri ar trebui să fie “toti sau niciunul”, ca singura care se poate dovedi salutară și folositoare, a mai spus liderul SPC.

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.