Siria: un scenariu sinistru al Pentagonului, de presiune militara, violenta si lovituri aeriene

“Acesta este un haos sângeros intretinut de un scenariu sinistru al Pentagonului, de presiune militară, violență și lovituri aeriene, care va provoca, fără îndoială, multe victime și paralizeaza Siria”, a declarat președintele adjunct al Societatii Imperiale Ortodoxe Palestiniene (IOPS), Elena Agapova, începand emotional relatarile ei despre situația umanitară din Siria.

Potrivit acesteia, “militanții organizațiilor teroriste, în primul rând ai Dzhabhat en-Nusra, distrug ca vulturii acest teren divin, o parte din Țara Sfântă, și comit cele mai atroce crime – ucigand familii întregi, comunități întregi, grupuri, distrugând orașe întregi. 60 de lacasuri de cult antice din Siria au fost distruse. Militanții profaneaza icoanele, crucile și altarele de pretutindeni, și distrug patrimoniul spiritual bogat al Siriei – aceasta intersecție unica de culturi antice si de civilizatii, de importanță globală. Aceasta este o tragedie foarte mare, o pierdere definitivă pentru întreaga lume creștina. În ceea ce privește clerul, creștinii sunt supuși violenței brutale și ucisi cu o cruzime extremă. Noi încă nu știm nimic despre soarta celor doi mitropoliți care au fost răpiți de militanți, in 22 aprilie – Mitropolitul de Alep, Paul, fratele Patriarhul Antiohiei și al Intregului Rasarit, Ioan X, și Mitropolitul Bisericii Siro-Iacobite Ortodoxe, Mar Gregorios John Ibrahim”.

Episcopul de Apamea, Isaac Barakat, a spus că “partea rusă se ingrijeste de oamenii din Siria, indiferent de ce religie sunt ei. Există un acord nerostit, prin care ajutorul care vine din Rusia va fi distribuit între toți creștinii și musulmanii din Siria”.

Episcopul a transmis încă o dată solicitarea Ministerului pe Probleme Sociale din Siria, precum și Crucii Roșii și Semilunii Roșii din Damasc, de a contribui la obtinerea de produse alimentare pentru copii, și de lapte pentru copiii sirieni, deoarece Uniunea Europeană a refuzat să furnizeze produse pentru sugari.

La începutul lunii septembrie, militanții au confiscat un oraș populat în mare parte de către creștini – Maalula. Ei au jefuit acest mic oraș, bisericile și mănăstirile care erau incluse pe Lista Patrimoniului Mondial UNESCO. Mai multe biserici au fost arse și jefuite. Conform Episcopului Isaac, aproximativ 40 de maici și orfanii de care se ingrijeau ele rămân blocati în mănăstirea Sfanta Tecla din Maalula, asaltata de luptători. Ei nu au nici electricitate, nici apă și nu au nimic de mâncare… “De două ori am reusit sa trimitem ajutoare la mănăstire”, le-a spus, reporterilor, Episcopul Isaac (vezi ARHIVA).

Potrivit acestuia, transferul produselor de stricta necesitate la manastire a fost un succes datorat Patriarhului Ioan X și armatei siriene. Episcopul a mai spus că, în urmă cu o săptămână, militanții au atacat lacasul Sfintei Cruci, din Damasc, unde Barakat este stareț, și Biserica Greco-Catolică a Sfintei Fecioare. “Opt persoane au fost ucise, iar douăzeci au fost rănite”, a spus reprezentantul Patriarhiei Antiohiei.

“Bombele și obuzele nu au ochi, ele nu fac distincție între creștini și musulmani. Oricine poate sa moara. Deci, toti sirienii, nu numai creștinii, ci și musulmanii, suferă din cauza războiului care are loc. Se spune, acum, că unele regiuni din Siria sunt creștine, iar altele ar fi musulmane, dar acesta este un limbaj nou, care a apărut recent. În Siria, nu ne imparteam in astfel de zone. În școlile noastre, invatau atât creștinii cat și musulmanii. Există atât de mulți musulmani care vin la noi să învețe, în școlile noastre religioase. Numai în ultimii trei ani au existat discuții cu privire la creștini, musulmani, diferențele dintre ei, deci este un limbaj nou, este un fel de nouă realitate pe care nu am avut-o niciodata”, a adaugat el.

Elena Agapova a mai vorbit despre ajutorul umanitar trimis de Rusia, și a adăugat că scrisorile emoționante și icoanele fetelor orfane din Manastirea Vyksunski Iverski, din regiunea Nijni Novgorod, au fost trimise in Siria (vezi ARHIVA): “Acesti orfani din Rusia le-au scris copiilor sirieni în arabă: “Totul va fi bine”.

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.