Betleem: Biserica Nasterii Domnului – restaurarea scheletului (structurii de rezistenta) si a ferestrelor

Reprezentanții Bisericilor Grec-Ortodoxe, Apostolice Armene și Custodia Tarii Sfinte (franciscan-catolica) au semnat de curand un document de restaurare a scheletului și ferestrelor Bisericii Nașterii Domnului din Betleem, cu compania italieneasca Piacenti. Compania are sediul în Prato (Toscana).

Semnarea actului oficial a avut loc la palatul prezidențial din Betleem, marcand sfârșitul unui proces indelungat de decizie. Cele trei biserici au ajuns la un acord la sfârșitul anului 2008, și în 2010, sub auspiciile Autorității Palestiniene, au semnat un angajament de efectuare a unor studii științifice preliminare.

Vrem sa amintim, in plus, ca studiile efectuate asupra acoperișului, din 2010, de către IVALSA (Institutul de Evaluare a Speciilor Arboricole, al Consiliului Național Italian de Cercetare, CNR), au arătat că structura actuala Bisericii Nasterii Domnului din Betleem prezinta cinci tipuri diferite de lemn.

Cele mai vechi, grinzile de cedru, datează din secolele VI-VII.

In cadrul structurii, mai sunt prezente, insa, si esente de stejar, care nu cresc în Orientul Mijlociu, și larice, care sunt absente in regiune.

Analiza dendrocronologica datează acești copaci pe la începutul secolului al XV-lea, fiind adusi din Alpii italieni.

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.