Rusia, catre India: ne lasati sa ne construim biserica, nu va daramam templul

Lunea viitoare, problema lăcașurilor de cult va fi strecurata si ea pe agenda convorbirilor la nivel înalt, care vor avea loc intre Președintele rus Vladimir Putin și Primul-Ministru al Indiei, Manmohan Singh.

Moscova intenționează să ceară permisiunea de a construi o biserica ortodoxa ruseasca in Delhi (Lutyen), conform oficialilor de rang înalt din ambele națiuni, care au facut o declaratie in acest sens, pentru Telegraph.

În schimb, Rusia va indica faptul că guvernul federal condus de Putin va interveni pentru a salva Templul Krishna de la demolare, acesta fiind amenințat de către autoritățile locale din Moscova.

Societatea Internațională pentru Conștiința Krishna (ISKCON), care a construit templul din Moscova, i-a scris, de asemenea, Primului-Ministru Singh ca doreste ca acesta sa intervina pentru a salva templul.

Tensiunile de acest fel, deși aparent minore, au potențialul de a tulbura relațiile dintre cele doua popoare.

Aripa rusa a ISKCON spune că are peste 25.000 de adepți în Rusia. Dar, în 2004, autoritățile de la Moscova au demolat un templu, pentru a construi o stație de metrou.

Un al doilea templu a fost construit, contra sumei de 2,5 milioane de dolari, din donații, dar oficialii de la Moscova au retras permisiunea și au cerut ISKCON să părăsească proprietatea incepand cu luna iulie a acestui an.

După ce India a intervenit diplomatic, acest termen a fost prelungit. Propunerea Rusiei ii oferă șansa unei rezoluții de durată.

Biserica Ortodoxă Rusă, de cealalta parte, a deschis o parohie in New Delhi în 2011. Acum, Rusia intenționează să-i ceară Indiei sa ii permita să construiască o biserică pe proprietatea diplomatica închiriata deja pentru Centrul Rus de Știință și Cultură, la New Delhi, la doar 1 Km de Parlament.

Intâlnirea dintre Singh si Putin, la Moscova, va fi dominată si de alte chestiuni “trecatoare”, cum ar fi neintelegerile care încetinesc vânzarea a două reactoare nucleare rusești pentru Centrala Kudankulam, din Tamil Nadu. India mai este, de asemenea, preocupata de inchirierea unui submarin nuclear din Rusia, mai ales după ce i s-a scufundat INS Sindhurakshak în luna august, după o serie de explozii la bord.

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.