Siria: 1/3 din crestini si-au parasit casele si tara – 450.000 de credinciosi

450.000 de creștini sirieni si-au parasit casele sau tara lor, conform Patriarhului Greco-Catolic Melkit al țării, cifra reprezentand aproape o treime din populația de dinainte de război, de 1,75 milioane oameni.

Vorbind în centrul Londrei, înainte de lansarea unui nou raport despre persecutarea Bisericii, Patriarhul Grigorie al III-lea Laham a prezentat o imagine devastatoare a vieții sirienilor, dar a spus că nici el si nici alți creștini, nu au “ură în inima”, în ciuda suferinței comunitatii.

In varsta de 79 de ani, acesta a declarat că trei creștini din Maaloula, la nord de Damasc, au fost uciși după ce au refuzat să se convertească la Islam (vezi Arrhiva). Satul, care vorbeste inca aramaica, este gol și controlat de rebelii islamiști, după ce l-au atacat la începutul lunii septembrie, dar Patriarhul a spus că el este totusi plin de speranta ca acestia vor reveni in sat înainte de Crăciun.

În ciuda temerilor privind o preluare islamistă a puterii, în cazul în care regimul Assad ar cădea, Patriarhul a spus că comunitatea creștină a rămas totusi neutră și că “reconcilierea” este singura cale de urmat. “Sunt dispus să-mi dau viața”, a spus el.

El a mai spus, totuși, că “ambele părți sunt dispuse să meargă până la capăt”. Patriarhul a mai declarat că rugăciunile Papei Francisc pentru Pace au ajutat la oprirea puterilor occidentale de a bombarda Damascul.

Patriarhul s-a aflat in Londra, ca oaspete al organizatiei “Aid to the Church in Need”, care a lansat ultimul său raport, “Persecutați și uitati?”, in Camera Lorzilor.

Raportul susține că persecutarea creștinilor se înrăutățește în întreaga lume, mai ales in cea majoritar islamică și in unele state marxiste autoritare.

John Pontifex, unul dintre autorii raportului, a declarat: “Principala constatare a raportului este faptul că, în două treimi din țările în care persecutarea creștinilor este mai severă, problemele au devenit, fără îndoială, chiar mai rele. De fapt, însăși supraviețuirea Bisericii, în unele părți – în special în Orientul Mijlociu – este acum în joc”.

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.