Galileea de Jos: descoperirea unui nou mozaic al lui Samson – Cartea Judecatorilor. Mozaic ‘apocrif’, intr-o sinagoga antica?

În timpul ultimului sezon de săpături, un alt mozaic reprezentându-l pe Samson a fost descoperit in sinagoga din secolul V din Huqoq, în Galileea de Jos.

Anul trecut, așa cum am raportat in paginile Lacasuri Ortodoxe (vezi ARHIVA), proiectul de excavare Huqoq, condus de Jodi Magness de la Universitatea din Carolina de Nord, la Chapel Hill, și de Shua Kisilevitz, din partea Autoritatii Antichitatilor din Israel, au descoperit un mozaic reprezentând un episod din Judecători 15, în care Samson leagă 150 de perechi de vulpi, cu torte, de propriile lor cozi, pentru a distruge domeniile filistenilor.

Mozaicul descoperit in acest sezon, reprezinta o scenă cu Samson, gigantic în statură, care poarta orașul Gaza pe umerii sai (Judecători 16:3).

Jodi Magness a explicat: “descoperirea a două scene cu Samson, in sinagoga Huqoq, sugerează că aceasta a fost decorata cu un ciclu legat de Samson, primul astfel de ciclu cunoscut în Israel”.

De asemenea, in acest sezon a mai fost descoperit si un mozaic care descrie povestea unui martiriu dintr-o carte apocrifă a macabeilor. Se pare ca acesta este primul exemplu de imagini dintr-o carte apocrifă, folosit pentru a decora o sinagogă antică.

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.