Caesar’s Messiah: The Roman Conspiracy to Invent Jesus. Joseph Atwill si – conspiratia romana a Crestinismului

Creștinismul, ca sistem religios, ar fi luat nastere in urma unui război psihologic al aristocraților romani împotriva Iudeii, conform teologului american Joseph Atwill. El susține, în cartea sa “Caesar’s Messiah: The Roman Conspiracy to Invent Jesus” (Mesia lui Cezar: Conspiratia Romana de inventare a lui Iisus”, ca Crestinismul ar fi fost inventat ca sistem de control al minții.

Atwill pretinde ca romanii, obositi de revoltele sectare ale evreilor, care asteptau cu nerabdare sosirea lui Mesia, ar fi recurs la un război psihologic. Ei au creat o poveste despre un Mesia al “pacii”, Care ii cere turmei sale sa întoarca și celălalt obraz și să plătească impozitele. Teologul american a ajuns la această concluzie, comparand textele din Noul Testament cu cele din Războiul Evreiesc de Flavius ​​Josephus. Concluziile sale, insa, nu provoaca decat zâmbetele clericilor și colegilor teologi, chiar si din Rusia, conform unui raport VoR. Aceasta este doar una dintre teoriile conspirației creștine existente, spune un expert religios, Yuri Tabak.

“Teologul american a venit cu o teorie absolut speculativa, care nu se bazează pe dovezi istorice sau pe fapte. Concluziile lui Atwill au fost cel mai probabil împrumutate din viziunile moderne de astazi și din structurile psihologice moderne vizavi de apariția și dezvoltarea a diferite grupari religioase totalitare, capabile sa genereze profituri și sa manipuleze mintile oamenilor”.

Încercările de a revizui istoria Creștinismului au existat încă din secolul I dupa Hristos. Au existat numeroase studii științifice și scrieri pline de imaginatie, care sustineau ca Iisus Hristos nu ar fi existat niciodată, iar dacă a existat, a fost doar o persoană obișnuită. Dar Yuri Tabak spune că abundența diverselor versiuni contradictorii este ușor de explicat.

“Crestinismul ridică încă probleme, existand încă multe intrebari fara raspuns, în ciuda miilor de studii științifice și a sutelor de cărți scrise pe această temă. Acest lucru este determinat de faptul că ne lipsesc dovezi istorice suficiente, care sa ajute la crearea unei imagini convingătoare și autentice”.

Teoria falsa a lui Atwill este încă o cascadorie a publicitatii, subliniază un teolog rus, preot, Maxim Kozlov, conform VoR.

“Nu există nicio modalitate prin care teoria sa sa poata afecta viitorul Creștinismului. Ce poate face el, este sa impulsioneze vanzarile presei de scandal sau sa creasca prezența unor astfel de site-uri web. Dar acest lucru dovedește clar că, in prezent, traim o vreme a ignoranței religioase complete, ignoranța care este mai pronunțată în țările occidentale decât în Rusia”.

In acest sens, o explicație a motivului pentru care se încearcă tot mai des, în lumea modernă de astazi, sa se revizuiasca modul în care Creștinismul a luat nastere, este chiar procesul activ de secularizare, dar și faptul că învățăturile Bisericii sunt oarecum arhaice, spune cercetatorul religios Yuri Tabak.

“Secularizarea este pe val astazi, în timp ce eșecul sistemului religios in a satisface nevoile de astazi și de vârstă, ii determina pe mulți oameni să-si părăsească Biserica. Acest lucru este, mai presus de toate, adevărat in Catolicism, unde preoții vor sa renunțe la celibatul lor, în timp ce sustin interdicția strictă a utilizarii de prezervative pentru evitarea raspandirii SIDA. Cu alte cuvinte, asistăm la o coliziune de idei medievale cu cerințele lumii moderne. Ca rezultat, oamenii sunt din ce în ce mai tentati sa părăseasca Biserica traditionala, inventand in acelasi timp tot felul de teorii ale conspiratiei religioase”.

Timpul va spune dacă si cartea lui Joseph Atwill va deveni un bestseller. Când Dan Brown a scris celebrul sau roman, Codul lui Da Vinci, cu ani în urmă, romanul a ajuns in topul celor mai citite 10 carti din lume. Dar cartea a fost de interes doar pentru oamenii care nu au nimic de-a face cu Biserica și istoria.

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.