Tableta lui Ioas, returnata colectionarului acuzat de fals. Rasturnare de situatie in “cel mai fals proces al secolului”

Ieri dimineata, Curtea Supremă a Israelului a decis ca inscripția de 15 linii a lui Ioas (vezi ARHIVA Lacasuri Ortodoxe), să fie returnata colectionarului Oded Golan (foto), într-o ultima rasturnare a “celui mai fals proces al secolului”. Golan a fost achitat de toate acuzațiile de fals, după ce Autoritatea de Antichități Israel l-a acuzat de falsificarea inscripției (care, dacă era autentica, ar fi fost prima si singura inscriptie regala israelita), precum și mai multe alte artefacte importante, inclusiv Osuarul lui Iacob (vezi Arhiva Lacasuri Ortodoxe). După achitare, statul a pastrat totusi Tableta lui Ioas, descriind-o ca pe… “o antichitate”, în ciuda campaniei duse timp de un deceniu de etichetare a acesteia ca “fals”.

In martie 2012, urmărirea penală nu a reușit să dovedească nimic rezonabil, cum că acestea ar fi falsuri. Tableta lui Ioas este o inscripție de 15 linii, pe o placă de piatră neagră, textul reprezentand o descriere similara cu cea din Biblie, referitoare la reparațiile Templului lui Solomon din secolul 9 î.e.n. Autenticitatea tabletei este încă foarte dezbătuta, ceea ce este sigur, insa, ramane faptul că, dacă tableta este autentica, ea este “extrem de importanta, pentru istoria textului biblic, pentru înțelegerea dezvoltarii limbii ebraice, pentru epigrafia ebraică etc, să nu mai vorbim de faptul că ar fi, in acelasi timp, singurul exemplar cunoscut al unei inscriptii israelite regale (de fapt iudaite)”.

Editorul unei reviste cunoscute de arheologie biblica, Hershel Shanks, aprecia in urma verdictului: “Placa prezinta o fisură adâncă ce traverseaza patru linii din inscripție. După ce poliția a confiscat placa, ea (accidental) s-a rupt în două, de-a lungul fisurii. Fisura a putut fi vazuta, ulterior, din lateral. Partile fisurii aveau o patină veche în ele, dovedind că fisura a fost si ea veche. S-ar fi apucat un falsificator sa lucreze pe o placa de piatră care ar fi prezentat o crăpătură în ea, si pe care o simpla alunecare a instrumentelor de gravare ar fi putut-o sparge în două, distrugandu-i intreaga munca minutioasa? Cu greu de crezut asta. Dar, chiar dacă el a decis să faca asta, cum a reușit să graveze patru linii peste fisura veche? În plus, patina inscripției conține particule de aur. A fost ea placata cu aur? Aceste particule sunt atat de mici (una sau două milionimi de metru), nefiind disponibile pe piață. Ele pot fi create, cu toate acestea, într-un foc intens, cum s-ar fi intamplat în incendiul care a însoțit distrugerea Templului, Primul Templu, din secolul 6 î.Hr. sau Al Doilea Templu, din 70 d.Hr. Toate aceste lucruri, explicate într-un jurnal, Jurnalul de Stiinta Arheologica, au fost scrise de cinci experți din Israel și Statele Unite, care apără autenticitatea inscripției”.

Dezbaterea cu privire la autenticitatea inscriptiei lui Ioas și a altor artefacte etichetate ca “falsuri”, fără îndoială, va continua si în anii următori. După ce a fost etichetata ca fals, si ulterior ca antichitate apartinand IAA, Tableta Ioas va fi returnata colectionarului Oded Golan, bineinteles în cazul în care IAA nu inițiază o altă noua procedură pentru a continua să o pastreze.

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.