Ce asteapta Presedintele sarb, de la vizita in Rusia

Serbia are ca scop dezvoltarea relațiilor cu întreaga lume, inclusiv cu Rusia. Această idee a fost laitmotivul vizitei Președintelui Tomislav Nikolic la Moscova. Presedintele a răspuns, cu aceasta ocazie, întrebărilor radioului Vocea Rusiei, prin corespondentul special Vera Zherdeva.

Domnule Președinte, poziția Serbiei în arena internațională s-a schimbat de la numirea dumneavoastra?

Din punct de vedere politic, Serbia a atins progrese serioase în acest an: a deschis ușile care au fost închise mult timp în urmă, sau cele care nu au fost deschise, reînviind vechi prietenii. Multe relatii au crescut. Serbia nu are dusmani si, mai mult decat atat, nimeni nu vorbește despre Serbia într-un mod negativ, iar Serbia nu mai este un paria în comunitatea internațională. Deci, eu sunt mulțumit de felul în care am prezentat Serbia în lume.

Din punct de vedere economic, suntem o parte a comunității mondiale. Criza economică a fost provocata de marile puteri, și o vor depăși într-un fel, trebuie doar să suporte consecințele a ceea ce noi nu putem influenta. Prin urmare, Serbia are foarte multe datorii. Am introdus o nouă filozofie economică acum: să nu luam împrumuturi si, mai mult, sa construim parteneriate strategice, pentru a revigora industria într-un mod complet diferit. Vedeti Dvs., acum avem relații mai intense cu Rusia, China, Emiratele Arabe Unite și Africa. Din păcate, Europa este singura regiune care este în prezent în urmă in ce priveste dezvoltarea economică.

Ce evenimente din viața culturală remarcati?

În ceea ce privește cultura, tocmai am găzduit un eveniment unic: am sărbătorit 1700 de ani de la semnarea Edictului din Milano (vezi ARHIVA Lacasuri Ortodoxe).. Festivitățile finale au avut loc în octombrie, la care au participat toți patriarhii ortodocși și, printre ei, Patriarhul Kirill. Eu cred, că a fost una dintre întâlnirile cele mai reprezentative din istoria modernă a Ortodoxiei. Pot spune că patriarhii (și, in cazul unora, existau diferite relații) au fost fericiți sa se intalneasca unii cu ceilalti.

Anul viitor, ne-am propus sa sarbatorim 100 de ani de la începutul Primului Război Mondial, iar unii dintre aliații noștri din Primul Război Mondial sunt, de asemenea, interesati să se alăture festivităților.

Desigur, trebuie să ne așteptăm la atacuri din partea celor care considera că Serbia este de vină pentru izbucnirea acestui război. Dar ne vom întoarce catre Rusia, Grecia, Franța, Anglia, aliații din Primul Război Mondial, cu sugestia că ar trebui să sărbătorim această dată. Faptul că cei care au început acest război și l-au pierdut, participa la astfel de evenimente este de înțeles. Dar este absolut inacceptabil pentru Serbia sa nu participe, pentru că împreună cu Rusia, ea a suferit pierderi uriașe în toate războaiele mondiale.

Auzim în mod constant teza că trăim prost pentru că merităm acest lucru, noi sau strămoșii noștri. Știti că rusul si sarbul se aseamana foarte mult: ei sunt doi oameni complet deschisi, cu casele deschise și cu lumina aprinsa pentru fiecare oaspete. Din păcate, Serbia nu are fonduri suficiente pentru a-si prezenta cultura, istoria, tradiția și potențialul său la nivel înalt, in lume. Dar noi facem tot posibilul. Am sărbătorit 70 de ani de moartea lui Nikola Tesla, in New York (vezi ARHIVA Lacasuri Ortodoxe). Un monument dedicat acestuia, a fost ridicat acolo. Întreaga lume ii este datoare acestui om de stiinta, pentru contribuția sa semnificativă.

Serbia are multe lucruri de care sa fie mandra, și va deveni mai evident asta anul viitor.

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.