Telefonul Papei, ascultat de serviciile de spionaj SUA

Vaticanul nu știe nimic despre posibila interceptare a convorbirilor telefonice ale Papei Francisc, conform unei declaratii a purtătorului de cuvânt al Vaticanului, părintele Federico Lombardi, pentru Radio Vatican, de ieri, comentând pe marginea unui articol din săptămânalul Panorama, care urma să apara astazi.

Articolul sugerează că Agenția Națională de Securitate din SUA (NSA) a colectat date din serviciul de telefonie al pontifului.

“Nu știm nimic despre asta”, a declarat purtatorul de cuvant, adaugand ca Vaticanul a reacționat cu calm la articol.

Agenția de Securitate Națională din SUA (NSA) ar fi monitorizat conversațiile liderului Bisericii Romano-Catolice, conform raportului săptămânalului italian Panorama. Apelurile către și de la Vatican s-au numarat printre cele 46 de milioane urmărite în Italia, între 10 decembrie 2012 și 8 ianuarie 2013.

Potrivit raportului, apelurile Papei Benedict al XVI-lea ar fi fost printre cele urmărite de către ANS. Papa Benedict al XVI-lea a slujit ca Papa in perioada 2005-2013.

Monitorizarea se poate sa fi continuat până la conclavul care l-a ales pe Papa Francisc, a spus ziarul.

Șeful Consiliului de Supraveghere a Bancii Vaticanului “Institutul pentru Lucrari Religioase” și director general al acestei instituții, Ernst von Freyberg, este citat ca alt obiectiv al supravegherii.

În legătură cu numeroasele rapoarte despre spionarea liderilor și instituțiilor europene de catre ANS, Primul-Ministru al Italiei, Enrico Letta, a convocat astazi o reuniune a Comitetului interguvernamental privind securitatea.

Spania, care este si ea, se pare, unul dintre cele mai recente obiective ale activităților de monitorizare NSA, a cerut Statelor Unite să ii dea detalii cu privire la astfel de ascultari de telefoane. Una dintre cele mai recente acuzații publicate de ziarul El Mundo, a fost aceea legata de urmarirea, de catre NSA, a 60 de milioane de apeluri telefonice spaniole într-o singura lună.

Ministrul spaniol pentru afaceri europene, Inigo Mendez de Vigo, a descris astfel de practici ca fiind “nepotrivite și inacceptabile”.

Președintele Barack Obama are încredere deplină în directorul Agenției Naționale de Securitate, generalul Keith Alexander, și in alți oficiali ai NSA, a declarat purtătorul de cuvânt al Casei Albe, Jay Carney, citat de radioul Vocea Rusiei. El a adăugat că ar trebui să existe un echilibru între nevoia de a aduna informații și nevoia de intimitate.

“Recunoaștem că trebuie să existe constrângeri suplimentare privind modul în care colectam datele si folosim serviciile inteligente”, a spus Carney.

O revizuire a Casei Albe privind capacitățile de supraveghere SUA, este în curs de desfasurare și ar trebui să fie finalizata până la sfârșitul anului, a mai spus Carney.

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.