Tableta continand un blestem roman, descoperita in Ierusalim

În urmă cu 1700 ani, o femeie pe nume Kyrilla vroia sa se razbune asupra minții unei alte persoane. O tableta romana, invocand un blestem, a fost descoperita într-un conac din orașul Ierusalim al lui David, invocand patru tradiții religioase, într-o încercare de a “lovi, doborî și țintui limba, ochii, mânia, furia, mânia” unei alte persoane prin blestem. Se poate ca victima sa i se fi opus Kyrillei, într-un litigiu, conform traducerii blestemului de pe tableta, publicata în LiveScience.

Realizata din plumb și avand inscripționate litere grecești, tableta-blestem romana a fost găsita într-un conac din secolul III-IV era crestina, pe o suprafata de excavare a Autorității de Antichități Israeliene (IAA), sub Givati Parking Lot, în cetatea lui David.

Kyrilla se adreseaza zeilor greco-romani Hermes, Persefona, Pluto și Hecate, zeitatii mesopotamiene Ereshkigal și gnostice Abrasax, prin cuvinte legate de Iudaism si de limbajul ebraic.

Arheologii IAA, Doron Ben Ami și Tchekhanovets Yana, au mai descoperit, de asemenea, resturile unui mozaic si ale unor fresce, fragmente de oase sculptate, figurine de sex feminin și dovezi ale prezenței celei de-A X-a Legiuni Romane, in apropierea tabletei blestemului roman. Arheologii sugerează că tableta cu blestemul a fost plasata într-o camera conectata cultului, sau în imediata apropiere a subiectului blestemului.

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.