Islamistii au ucis 81 de crestini, in atacul din Biserica Tuturor Sfintilor – Peshawar, Pakistan

Numarul mortilor rezultati in urma unui dublu atentat sinucigaș, dintr-o biserica din Pakistan, a ajuns la 81, creștinii protestand în toată țara pentru o mai bună protejare a comunitatii lor.

Atacul din Biserica Tuturor Sfinților, aflata in orașul de nord-vest Peshawar, după slujba de ieri, susținut de o facțiune a talibanilor, este considerat a fi cel mai ucigator din istoria atentatelor care au vizat mica minoritatea creștină in Pakistan. In total, 131 de persoane au fost rănite.

Creștinii au demonstrat în mai multe orașe, inclusiv in Islamabad, Lahore, Karachi, Peshawar și Faisalabad, împotriva violenței și solicitand o mai bună protecție din partea autorităților.

Scolile creștine se vor inchide in urmatoarele trei zile, in semn de doliu.

Primul-Ministru, Nawaz Sharif, a condamnat cu fermitate atacul “crud” , spunând că acesta a încălcat principiile Islamului, iar Papa Francisc, de asemenea, a facut o declaratie vizavi de aceste semne de violența, numind atacul “o alegere proasta a urii și războiului”.

Mica si, in mare parte, saraca, comunitatea creștină suferă in urma discriminarii, in țara predominant musulmană, dar atentatele cu bombă împotriva acesteia sunt extrem de rare.

Violențele sectare între majoritatea sunnita si minoritatea șiiților musulmani sunt, însa, in creștere, în Pakistan, dar atacul din aceasta duminica alimenteaza temerile comunității creștine, deja asaltata, ca ar putea fi din ce în ce mai vizata.

O facțiune a mișcării talibanilor din Pakistan, Junood ul-Hifsa, a revendicat atacul de duminică, spunând că a urmarit sa răzbune interventiile americane asupra talibanilor și Al-Qaed-ei în zonele tribale ale țării, de-a lungul graniței afgane.

“Am efectuat atacuri sinucigașe in Biserica Peshawar și vom continua să ii lovim pe străini și non-musulmani, până cand interventiile americane se vor opri”, a declarat Ahmad Marwat, un purtător de cuvânt al grupului, pentru AFP, prin telefon.

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.