Cea mai mare reuniune din istoria Bisericii Ortodoxe Sarbe: 4-9 octombrie

Intre 4 si 9 octombrie, va avea loc cea mai mare si reprezentativa reuniune din istoria Bisericii Sarbe, în Belgrad, Nis și Podgorica.

Mai multi Primati și reprezentanți ai Bisericilor Ortodoxe locale, în frunte cu Sanctitatea Sa Patriarhul Ecumenic Bartolomeu, Theophilos al Ierusalimului, Patriarhul Kirill al Moscovei și al Întregii Rusii, Arhiepiscopul Chrysostomos al Ciprului și Arhiepiscopul Sava al Varșoviei, au răspuns la invitația Sanctității Sale Irineu, Patriarhul sârb, de a participa la ceremonia centrala a comemorarii celor 1700 de ani de aniversare a edictului din Milano. Pe lângă delegații Bisericilor Ortodoxe, la celebrare vor fi prezenti si reprezentanți ai Bisericii Orientale ne-calcedoniene, o delegatie a Vaticanului, repezentanti ai Bisericii Romano-Catolice din regiune, lideri ai Bisericii Reformate, precum și diferite organizații creștine și asociații din intreaga lume.

Sosirea oaspetilor va avea loc vineri, 4 octombrie, când vor avea loc si întâlniri cu Patriarhul Irineu și cu ceilalti ierarhi. Sambata, cetățenii Belgradului ii vor vedea pe Patriarhii ortodocși amintiti, incepand cu ora 9 AM, in timpul Liturghiei oficiate in Catedrala.

Evenimentul central va avea loc duminică, 6 octombrie, la ora 9 AM, atunci când în Nis, în fața bisericii nou construite, a Sfintilor Împărati Constantin și Elena, va avea loc Sfânta Liturghie, condusa de Sanctitatea Sa Patriarhul Ecumenic Bartolomeu si de ceilalti ierarhi prezenti.

Luni, 7 octombrie, oaspeții Sanctitatii Sale Irineu, Patriarhul sârb, se vor afla in Podgorica, unde va fi sfintita noua catedrala, cu hramul Învierii lui Hristos.

În următoarea zi, 8 octombrie, la Belgrad, după o slujbă de pomenire a Patriarhului Pavle, în Mănăstirea Rakovica, oaspeții vor vizita expoziția Academiei pentru Arte și Conservare a Bisericii Ortodoxe Sârbe, iar seara acestia vor participa la premiera operei “In hoc signo!”.

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.