Delga: Crestinii ortodocsi au revenit la slujba, in biserica lor, dupa atacurile islamiste

Sute de familii creștine, care au fugit din oraș, au participat ieri la slujba oficiata in mica bisericuta din Delga, în ceea ce a mai ramas din Manastirea Anba Abraam, devastata de atacurile extremiste. Armata a eliberat localitatea, in 18 septembrie, după mai mult de o lună de ocupație islamista.

Creștinii copți din provincia Minya au revenit in lacasurile lor de cult, după o lună de atacuri islamiste și impunerea taxei “necredinciosilor”. Ieri, după-amiază, mii de oameni au participat la prima Liturghie celebrată în Biserica Maicii Domnului, din ceea ce a mai rămas din Manastirea Anba Abraam din Delga, Minya, Egiptul de Sus.

Slujba de duminică a fost prima, dupa 14 august, când islamiștii i-au atacat pe copți. Campusul monahal, devastat de Fratia Musulmana, datează din secolul al IV-lea.

Surse locale au declarat că Liturghia de ieri a adus înapoi sute de familii, care fugisera din Delga din cauza persecuției.

Ele s-au întors, nu doar pentru a se ruga în bisericile lor, ci, de asemenea, pentru a-si reconstrui casele, în ciuda starii de asediu militar și a amenințărilor din partea extremiștilor.

Recucerit de armata, miercurea trecută, satul islamist a devenit un loc al persecutiilor si violentelor asupra comunitatii crestine locale, care sufera in urma distrugerii a 62 de clădiri religioase și a caselor, a răpirilor, a execuțiilor sumare și a taxei pentru necredincioși (jizya) pe care trebuie să o plătească comunitatii musulmane, pentru a-si salva vietile.

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.