Mozart al Turciei, condamnat pentru blasfemie. Libertatea de exprimare in Turcia

Un tribunal din Istanbul l-a condamnat, in aceste zile, pe renumitul compozitor Fazil Say, cunoscut in Germania ca “Mozart al Turciei”, la zece luni de detenție. Hotărârea a tras un nou semnal de alarma vizavi de libertatea de exprimare în Turcia, după represiunea aplicata de Erdogan protestelor din Gezi Park, in luna iunie.

Fazil Say, in varsta de 43 de ani, nu va merge la inchisoare, intrucat nu a mai fost niciodata, înainte, condamnat pentru o infracțiune, instanța de judecată din Istanbul pronunțand pedeapsa cu suspendare.

“Mozart” – ateu, de stânga și anti-Erdogan – a fost condamnat pentru ofensa adusa “valorilor religioase”, dupa ce a comentat in gluma pe Twitter, pe marginea grabei unui muezin dintr-o moschee din Istanbul, a cărui chemare la rugăciune a durat doar 22 de secunde, acesta intrebandu-se dacă graba se datora intalnirii cu iubita sau distractiei la un pahar de bautura.

Trei fanatici musulmani l-au raportat la poliție. Prima dată a fost condamnat la zece luni de inchisoare, deși pedeapsa a fost ulterior anulata din cauza unor vicii de procedură, iar mai târziu la zece luni, din nou, pentru blasfemie. Între timp, un alt intelectual laic binecunoscut, autor de origine armeană, Sevan Nisanyan, a fost si el condamnat în baza acuzațiilor de blasfemie, conform agentiei Ansa, la 13 luni de închisoare, pentru remarci la adresa libertatii de exprimare.

Într-un mesaj adresat Federației Internaționale pentru Drepturile Omului, Say avertiza că libertatea de exprimare este tot mai riscanta în Turcia. “Țara trece printr-o perioadă dificilă”, a spus el, pentru că cei care doresc să-și consolideze puterea, prin exploatarea religiei asupresc populatia”. Muzicianul l-a acuzat pe Erdogan ca urmareste ca el să fie condamnat.

“Mii de oameni sunt condamnați în Turcia”, a declarat muzicianul, “pentru ca sunt disidenți. Mulți oameni sunt oprimați și speriati. A devenit un spectacol de putere pentru partidul de guvernământ: situația este îngrijorătoare”, mai precizeaza Ansa.

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.