publicat în: Arhivă

Adormirea Maicii Domnului – Panagia: Pastele de Vara si miracolele istoriei grecesti

Cu ocazia sarbatorii publice legale din 15 august, grecii din intreaga țara sunt așteptati sa celebreze una dintre cele mai importante zile ale Creștinismului: Adormirea Maicii Domnului. Unii dintre ei numesc această zi “Paștile de vară”, pentru a sublinia semnificația si importanta acestei sărbători, mii de oameni participand la slujbe religioase în întreaga țară.

Sarbatoarea Panagia este o zi sfânta pentru greci, nu numai pentru că Maica Domnului L-a nascut pe Iisus, ci si pentru că credincioșii stiu ca Ea are legătură cu eliberarea națiunii grecești în unele vremuri grele, pe langa nenumaratele minuni înregistrate la nivel personal.

Evenimentul istoric cel mai cunoscut și cel mai important a avut loc în anul 626, când Constantinopolul a fost asediat de avari, în timp ce Impăratul Heraclie și trupele sale desfasurau o campanie împotriva perșilor in Asia Mică. Icoana Maicii Domnului Vlaherne a fost purtata de-a lungul meterezelor, într-o procesiune condusă de fiul împăratului absent și de Patriarhul Serghie (610-638). Avarii au oprit asediul, iar decizia a fost atribuita intervenției directe a Maicii Domnului. Întreaga populație s-a strans in Biserica Vlaherne și, în cadrul unei privegheri de toata noaptea, a cântat în picioare Imnul Acatist al Maicii Domnului.

Un alt altar, “Doamna noastră din Tinos”, este si principalul altar inchinat Maicii Domnului, din Grecia. Acesta este situat pe insula grecească Tinos. Aici, submarinul italian Delfino a torpilat crucișătorul ușor ELLI, care era ancorat in portul Tinos, pe 15 august 1940, la ora 08:25. Atacul a venit fara niciun avertisment, într-o perioadă de pace. Mii de credincioși aflati pe mal au vazut exploziile uimitoare și i-au plans, mai apoi, pe cei 9 marinari care si-au gasit moartea in acea zi – o zi care a împins Grecia mai aproape de conflictul cu Italia. Un monument ridicat in amintirea oribilului sfarsit al crucisatorului și al echipajului său poate fi astazi vazut in portul orasului Tinos. Urmand traditia, pe 15 august, ultimii supraviețuitori din echipajul de pe distrugatorul grec Elli sunt întotdeauna prezenti în acea zi. Mai mult decât atât, Marina Greciei trimite întotdeauna nave de război in Tinos, pe 15 august, pentru că Maica Domnului simbolizeaza legaturile intime și periculoase ale grecilor cu marea. Este o mare onoare pentru Marina Greceasca sa se afle sub “protecția Fecioarei, iar mântuirea Greciei vine întotdeauna pe mare”.

Un alte eveniment remarcabil vine, insa, in apropierea zilei de 8 septembrie (1943): “grecii sărbătoreau Nașterea Maicii Domnului, italienii au capitulat si urma sa predea armele aliatilor lor germani. În Orchomenos de Boetia, organizația regională EAM a simtit ca ar putea profita de acest lucru și ar fi intentionat sa preia armele italiene. Italienii au refuzat acest lucru și au plecat cu armele lor din Livadia. Pe drum, germanii i-au înconjurat și i-au dezarmat, iar italienii le-au vorbit acestora despre poporul din Orchomenos si despre intențiile lor.

Când germanii au auzit despre intențiile localnicilor, au trimis împotriva lor, a doua zi, in ziua de 9 septembrie, mai multe vehicule blindate. Populatia din Orchomenos a auzit acest lucru, a plecat și a ajuns la intersecția Agios Andreas, nepregătita și dezorganizata, împrăștiata în întreaga zonă din jurul Dionysos (Tsamaliou).

Când germanii au intrat in Orchomenos au luat 600 de ostatici, au ramas o parte în sat și au trimis trei tancuri împotriva celor fugiti in Dionysos. În noaptea de 9 spre 10 septembrie, la miezul nopții, la aproximativ 550 de metri de Biserica bizantină a Maicii Domnului, Skripou (874 dupa Hristos), cele trei tancuri germane au ramas imobilizate, fara niciun motiv aparent. În calitate de comandant, germanul Hoffman a povestit mai târziu ca o femeie ar fi apărut pe cerul noptii, stand cu mâna ridicată într-o poziție amenintatoare, indreptata catre germani. Comandantul Hoffman a cerut, mai apoi, un tractor, pentru a tracta tancurile, și a văzut un alt miracol, atunci cand tractorul a fost capabil sa traga cu ușurință tancurile grele, ca si cand ar fi fost vorba de cutii goale de chibrituri. El a strigat pe loc: “minune! minune!”, și le-a cerut locuitorilor să-l ducă în biserică. Vazand icoana aflata inauntru, comandantul a recunoscut ca femeia vazuta pe cer era chiar Fecioara Maria. A căzut în genunchi și a spus: “această femeie este salvatoarea! Trebuie să o cinstiti si sa o slaviti!”.

[