Papa Francisc comemoreaza cei 1025 de ani de la Botezul Rusiei Kievene

Papa Francis a subliniat convertirea si transformarea Rusiei Kievene, o federație de triburi slave, care a existat între secolele al 9-lea si al 13-lea. Convertirea lor la Creștinism a avut loc “în contextul unei Biserici nedivizate, în care au continuat să se dezvolte diferite tradiții bisericești, dar în unire”. Acest fapt, în opinia sa, servește ca punct de referință pentru un dialog ecumenic între comunitățile creștine care, în prezent, se bazează pe moștenirea spirituală a Sfântului Vladimir.

“Sărbătoarea celor 1025 de ani de la Botezul Rusiei Kievene demonstrează că drumul spre deplina unitate între toți urmașii lui Hristos nu este un lux, ci o nevoie profundă, esențială, in proclamarea consecventă și activă a mărturisirii lui Hristos, precum și in marturisirea reală a Uniunii pentru care Hristos L-a rugat pe Tatăl, în apropierea celui mai mare act de iubire si sacrificiu”, a explicat el.

Papa Franicsc a amintit convingerea sa ca comemorarea actului Botezului Ruso-Ucrainean devine, pentru Biserica Greco-Catolica Ucraineana (UGCC), un nou impuls în evanghelizare și in activitățile pastorale.

În încheierea declarației sale, Papa și-a exprimat speranța că sărbătorirea celor 1025 de ani de la Botezul Rusiei Kievene devine un timp al harului, pentru întreaga națiune ucraineană și pentru toți oamenii: “Fie ca această comemorare să insemne un apel la sentimentul responsabilitatii din partea instituțiilor de stat și a fiecarei persoane, în special, in urmarea exemplului Sfantului Vladimir, de a lucra pentru binele material si spiritual al națiunii, un apel la responsabilitate ecumenică, de a cere lui Dumnezeu darul unității între toți creștinii, un apel pentru activarea problemei evanghelizarii și activității pastorale în toate dimensiunile lor”.

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.