publicat în: Arhivă

Obama amesteca educatia catolica in problema Irlandei de Nord. Reactii

Problema educației catolice in Irlanda de Nord a fost atinsa de Președintele american Barack Obama, acesta afirmand ca școlile catolice ar avea rol in segregarea provinciala.

Primul Ministru Peter Robinson, al Irlandei de Nord, a solicitat de ani de zile stoparea finantarii din fonduri publice, a școlilor catolice.

Episcopul de Down&Connor din Belfast, Donal McKeown, a declarat ca cuvintele lui Obama nu sunt de ajutor.

“El a vorbit despre catolici și despre protestanți, folosindu-se de paradigma confesională ca instrument in analiza situației noastre”, a explicat episcopul McKeown. “Observam că este o problemă politică între cei care doresc unirea cu Marea Britanie și cei care doresc unirea cu Republica Irlanda, mai degrabă decât o problema religioasa”.

El a mai explicat, pentru radioul Vaticanului, ca această distincție este importantă. “Dacă spun că problema este catolico-protestanta, atunci tot ceea ce este catolic poate fi ușor caricaturizat, ca parte a problemei”, a declarat el. „Scolile catolice au demonstrat în toată lumea că sunt capabile de stimularea integrării în societate, iar acest lucru este valabil, deopotriva, si pentru Irlanda de Nord.

“De fapt, în Belfast, școlile catolice sunt cele mai diversificate din punct de vedere rasial”.