Episcopii din Coreea spera in pace, dupa ultima propunere a Nordului (video)

Episcopii catolici coreeni și-au exprimat speranța că recenta propunere a Coreei de Nord, de a găzdui un eveniment comun de comemorare a Summit-ului inter-Coreean al anului 2000 (video)“este un semn că ușile speranței pot fi redeschise.

Summit-ul 2000 a marcat începutul unei faze de destindere și reapropiere între cele două țări. Summit-ul din 2000 s-a încheiat cu un acord istoric între liderii Kim Dae-Jung (Coreea de Sud) și Kim Jong-il (Coreea de Nord), care prevedea cooperarea economică, reunirea familiilor despartite, dialog reînnoit între guverne.

Acum, Coreea de Nord propune sărbătorirea acestui eveniment în orașul Kaeseong sau Muntele (Kumgang) Geumgangsan. In cele două țări au avut loc festivități anuale comune în Muntele Geumgangsan, incepand din 2001 si până în 2008, când criza relațiilor bilaterale a marcat o întrerupere.

Propunerea vine într-un moment în care tensiunea intre cele două Corei este mare și după amenințarea cu un “razboi nuclear”, lansata de Phenian. Ea arata însă dorința Nordului comunist de a relua proiectele comune cu Sudul.

“Desigur, guvernul din Seul a declarat că va evalua cu atentie propunerea, intrucat decizia afectează începutul unui proces sincer de apropiere”, a declarat Arhiepiscopul Kim Hee-Joong.

Acesta a mai precizat ca speră să se reia cat mai curand si activitatea in dialogul interreligios, propunerea unei întâlniri inter-coreene intre liderii religioși fiind deja formulata la aceasta ora.

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.