publicat în: Arhivă

Catalog. Biblioteca personala a fostului Patriarh sarb Pavle, procesata de Biblioteca Nationala

În Biblioteca Națională a Serbiei, expertii au preluat o colecție extrem de valoroasă de cărți din biblioteca personală a fostului Patriarh sarb Pavle, procesarea acesteia fiind în curs de desfășurare, a raportat RTS. Cele mai multe dintre cele 8.000 de cărți au dedicatii din partea autorului și editurii, pentru Patriarh, și fac parte din Biblioteca Patriarhiei.

“Colectia contine Noul Testament, care este in paralel scris în limba greacă, latină și italiană, și mai contine, de asemenea, Istoria primei biserici ortodoxe sârbe și a primei comunități școlare din Australia, precum și o carte despre Johann Sebastian Bach”, a declarat coordonatorul echipei de experți a Bibliotecii Naționale a Serbiei, Dubravka Simovic.

Acestea și alte multe cărți din colecția personală a celui de-al 44-lea Patriarh sârb au fost încredințate echipei de experți a Bibliotecii Naționale a Serbiei, care va procesa și publica un catalog electronic până în august 2014.

De asemenea, mai este interesant faptul că cele mai multe cărți au, în plus față de dedicatii, semnatura Patriarhului, printre acestea aflandu-se si cele primite ca premii si cadouri in locurile in care a studiat.

Până în prezent, mai mult de 1.000 de cărți, publicate in cea mai mare parte în limba sârbă, au fost procesate.

“Avem cărți despre artă, avem literatură, filozofie, științe naturale, medicină, agricultură, astfel încât putem spune în esență că aceasta este o bibliotecă a unui adevărat intelectual”, a declarat Dubravka Simovic.

După ce Biblioteca procesează cărțile, catalogul va fi tipărit. Biblioteca Patriarhului Pavle va reveni în Camera Memoriala din Mănăstirea Rakovica, dupa prelucrare.