Discutii intre Patriarhul Rusiei si Primul Ministru al Greciei

In aceste zile, Întâistătătorul Bisericii Ortodoxe Ruse, aflat intr-o vizita in Grecia, s-a întâlnit cu Primul-Ministru al Republicii Elene, Antonis Samaras.

Premierul Samaras și Sanctitatea Sa Patriarhul Kirill au împărtășit amintiri legate de ultima lor întâlnire la Moscova, în ianuarie 2012.

Samaras a multumit Patriarhului pentru asistenta acordata de Biserica Rusă celor care au suferit de pe urma crizei economice din Grecia. „Asistența a fost pronunțată, și suntem recunoscători pentru aceasta”, a spus el. Premierul a marturisit ca poporul grec este puternic în spirit și va face față incercarilor actuale, cu ajutorul lui Dumnezeu și prin rugăciunile Maicii Domnului.

Întâistătătorul Bisericii Ruse a vorbit despre baza comună pe care s-au construit relațiile dintre cele două națiuni, vechi de secole. “Structurile politice, regimurile și situatiile geopolitice s-au schimbat, dar relațiile dintre țările noastre au fost întotdeauna bune, chiar și în perioada războiului rece. Aceasta fiindca Credința Ortodoxă ne unește. Ne simțim ca frații și acest lucru ne adâncește încrederea și înțelegerea reciprocă. Orice se întâmplă în Grecia, se referă si la națiunea noastră”, a spus el.

“Numărul pelerinilor din Rusia în Grecia este în creștere, relațiile noastre cu Biserica Ortodoxă a Greciei sunt in curs de dezvoltare, cu o participare activă a Preafericitului Părinte Arhiepiscop Ieronim. Relațiile dintre țări și națiuni depind în mare măsură de relațiile dintre Biserici, și nimic nu ar trebui să le întunece. În acest sens, vizita Preafericirii Sale in Biserica Rusa și vizita noastră în Grecia sunt foarte importante”.

În ceea ce privește criza economică, Sanctitatea Sa a spus: “Suntem conștienți de greutatile cu care se confrunta Grecia. Știm ce înseamnă criza, din propria noastră experiență. Prin urmare, oamenii noștri înțeleg prea bine sentimentul grecilor care se gasesc in acest dezastru economic”.

De asemenea, au mai fost discutate problemele Orientului Mijlociu, precum și situația creștinilor din țările așa-numitei primăveri arabe, cat și problemele legate de pelerinaj, de rolul Bisericii în viața societății și in apărarea valorilor spirituale în lumea contemporană.

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.