Cinci ani, marcati de un moment istoric: Halmyris, 7 iulie 2013

La implinirea celor 5 ani de cand cele mai vechi moaste descoperite la noi in tara au fost aduse pe locul in care urma sa se ridice, probabil cea mai mare catedrala din Dobrogea, in imediata apropiere a sitului arheologic Halmyris – o fosta Basilica datata din 290 d. Hr. – comunitatea din zona asteapta cu nerabdare evenimentele care se vor derula in zilele de 6, 7 si 8 iulie. In acest an, trei zile vor demonstra evlavia credinciosilor din tara, dar si din strainatate, fata de cei mai vechi Sfinti descoperiti la noi in tara, Epictet preotul si Astion diaconul.

Cateva zeci de autocare sunt asteptate sa aduca credinciosi din toate colturile tarii, mai multe agentii de turism aratandu-se interesate de satisfacerea dorintei acestora de a se afla, in ziua de praznuire a Sfintilor, langa raclele ce adapostesc moastele facatoare de minuni a Doctorilor Fara de Arginti ai Dobrogei.

Manastirea este inca in constructie, aflandu-se, in prezent, la partea de deasupra cotei zero, Biserica de la demisol fiind deja finisata de mai multi ani si reusind sa primeasca cateva sute de credinciosi in interiorul sau.

Manastirea se afla la iesirea din Murighiol, judetul Tulcea, in Delta Dunarii – un taram care, in aceasta perioada, se bucura de prezenta a nenumarati turisti din strainatate si din tara, iar implinirea celor 5 ani de la momentul istoric mai sus amintit, va marca, cu siguranta, vacanta acestora.

Fosta Basilica istorica, descoperita de echipa de arheologi condusa de Mihail Zahariade, inconjurata de zidurile originale ale Cetatii Halmyris de altadata, sta marturie a doua milenii de credinta crestina impartasita de cei aflati pe aceste meleaguri.

Conform Protos Iov, staretul Manastirii Halmyris, slujbele din acest an vor respecta urmatorul program:

6 iulie 2013: ora 18:00 – Slujbele Vecerniei cu Litie si ale Privegherii;7 iulie 2013: ora 8:00 – Sfintirea Aghiazmei, Ceasurile si Sfanta Liturghie Arhiereasca, condusa de P.S. Visarion, episcopul Tulcei; ora 18:00 – Slujba Vecerniei;8 iulie 2013: ora 8:00 – Ceasurile si Sfanta Liturghie Arhiereasca, condusa de P.S. Visarion, episcopul Tulcei. Pentru primirea si bucuria zecilor de mii de pelerini din acest an, intr-o zona multiculturala renumita, multietnica, dar si cu o reputatie geografica recunoscuta in intreaga lume, cei 5 ani de cand Moastele celor doi Sfinti Mucenici se afla acasa, la Halmyris, vor fi aniversati duminica, 7 iulie – ziua de pomenire a Sfintilor Epictet si Astion fiind 8 iulie – prin grija Episcopiei Tulcei si a Chiriarhului locului.

In acest sens, au fost ridicate deja o scena impunatoare si un baldachin, in partea de rasarit a viitoarei catedrale, strajuite de stalpii si zidaria noii constructii, care incep sa contureze profilul viitoarei ctitorii, la doar cativa zeci de metri de bratul Sfantul Gheorghe al Dunarii.

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.