Regina Maria: ramasitele pamantesti au ajuns in Belgrad

Rămasitele pamantesti ale Reginei Maria Karageorgevici de Iugoslavia, mama ultimului monarh sârb, Petar II Karadjordjevic, au sosit la Belgrad, din Marea Britanie, in aceste zile.

Sicriul a fost întâmpinat pe aeroportul din Belgrad, de către Primul-Ministru al Serbiei, Ivica Dacic, de familia Karadjordjevic, de consilierii președintelui sârb, Oliver Antic și Radoslav Pavlovic, și de Episcopul Bisericii Ortodoxe Sârbe, Atanasije Rakita de Hvosno.

Rămasitele sotiei lui Alexandru I al Iugoslaviei au fost duse în capela regală Sfantul Andrei cel întâi chemat, unde Patriarhul sârb Irinej a oficiat o slujba speciala.

Acestea vor ramane in capela, pana in data de 26 mai, atunci când regina va fi înmormântata în cripta dinastiei Karadjordjevic din Oplenac, alături de fiul ei, Petar II, și de fiica Sa Regina Alexandra.

Regina Maria a fost inmormantata in Royal Burial Ground din Frogmore, care se invecineaza cu Castelul Windsor, iar permisiunea Reginei Elisabeta a fost necesara pentru mutarea ramasitelor sale, pentru că Maria a fost stranepoata Reginei Victoria și nepoata Regelui Edward.

Ea a fost fiica regelui Ferdinand și a Reginei Maria de România, nepoata regelui Edward.

Ea s-a căsătorit cu Regele Aleksandar Karadjordjevic, în anul 1922, monarhul Regatului Sârbilor, Croaților și Slovenilor, și ulterior Rege al Iugoslaviei.

Aceasta a murit în exil, la Londra, în anul 1961, la vârsta de 60 de ani.

Rămasitele pamantesti ale Pegelui Petru II au fost aduse în Serbia, din Statele Unite, în ianuarie (vezi ARHIVA), în timp ce rămasitele soției sale, regina Alexandra, vor fi transportate în Serbia, pe 9 mai.

La inmormântarea din 26 mai, în Oplenac, vor participa peste 2.500 de invitati din întreaga lume, inclusiv reprezentanți ai familiilor regale din Marea Britanie, Grecia și Spania, precum și ai familiei imperiale a Japoniei.

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.