Rezervatia arheologica Yaylata, incalcata in Bulgaria

Ecologistii din Bulgaria s-au aratat alarmati de o construcție ilegala, scandaloasa, care se efectueaza pe un sit arheologic protejat, de pe litoralul Marii Negre din Bulgaria.

Rapoartele – documente si fotografii, citate de publicatia Novinite – demonstreaza ca o construire rapidă a unei clădiri masive este în curs de desfășurare în rezervația arheologică Yaylata, in apropierea satului Kamen Brag, de pe coasta nordică bulgară a Mării Negre.

Yaylata gazduieste peste 100 de locuinte rupestre, din jurul anilor 4.000 î.Hr., precum și rămășițe ale unei așezari trace și cateva paduri bizantine.

Proclamata ca Rezervatie Națională de Arheologie, în 1989, Yaylata (cu o suprafata de 45,3 hectare) contine, de asemenea, habitate bogate și roci mari pitorești.

Potrivit rapoartelor unor cetățeni, care au observat construcția în curs de ridicare, suprafata in cauza este etichetata ca având un permis pentru “reconstrucția unui acoperiș și zidăriei colibei unui pescar”.

Unitatea regională a Agenției Europene de Mediu din Varna (RIOSV) a fost alertata de caz. Construcțiile ilegale agresive, din diferite zone naturale protejate de pe coasta bulgară a Mării Negre, au câștigat deja notorietate în societatea bulgară și au provocat o serie de proteste de-a lungul anilor.

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.