Presedintele Abhaziei ii cere Patriarhiei Rusiei sa numeasca un episcop ortodox pentru tara

Președintele Abhaziei, Alexander Ankvab, a cerut Patriarhiei Moscovei sa preia Episcopia Abhaziei și sa numeasca un episcop abhaz.

“Chiar dacă avem respect profund pentru Patriarhul Ecumenic, de Constantinopol, acesta este încă prea departe de noi, în mai multe privințe. Având în vedere faptul că credincioșii nu pot fi lăsati fără îngrijire spirituală și amintind legăturile istorice dintre Abhazia și Credința Ortodoxă Rusă, cred că Patriarhia Moscovei ar trebui să-și asume această mare misiune”, a declarat Ankvab, la al doilea forum umanitar ruso-abhaz.

“Având în vedere importanța problemei, este perfect evident că este nevoie sa fie hirotonit un episcop abhaz”, a spus el.

Ankvab consideră că problema trebuie rezolvată cât mai curând posibil „pentru a păstra continuitatea apostolică în această țară ortodoxă veche și pentru a evita consecințele nedorite”.

“Autoritățile abhaze sunt ferm convinse de aceasta stare de fapt”, a spus Ankvab.

Criza din Ortodoxia Abhaziei a început în timpul conflictului georgiano-abhaz, atunci când “Biserica Ortodoxă Georgiană a susținut în mod clar agresiunile militare”, a spus Președintele.

“Din acel moment, credincioșii din Abhazia și mentorii lor spirituali au inceput o viață bisericească independentă. Slujbele au fost asigurate din exterior, de catre Biserica Ortodoxă Rusă”, a declarat președintele abhaz.

Patriarhul Ilia al II-lea al Intregii Georgii declarase anterior ca intenționează să viziteze Abhazia, în compania Patriarhului Ecumenic Bartolomeu I (vezi ARHIVA Lacasuri Ortodoxe).

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.