publicat în: Arhivă

Franta: Vaticanul reactioneaza la inlocuirea Messei de Craciun televizate, cu un program de divertisment

Retragerea emisiunii de către canalul francez TF1, de la miezul nopţii, în care era redată sărbătorirea Crăciunului de către Papă, este “un semn de superficialitate” si reflectă “o lipsă de atenţie la sensibilitatea unei mari parţi a ţării”, a spus joi purtătorul de cuvânt al Vaticanului.

Purtătorul de cuvânt, Federico Lombardi, intervievat de agenţia de ştiri religioase I.Media, a constatat că decizia canalului privat de televiziune, francez, “nu este un semnal pozitiv”.

Înlocuirea Messei de Crăciun de la Vatican cu o emisiune de divertisment este “un semn de superficialitate” şi “o lipsă de atenţie la sensibilitatea, cultura si tradiţiile religioase, ale unei mari părţi a ţării”, a spus pr. Lombardi.

El a menţionat că “în multe ţări din lume se transmite această sărbătoare, pentru că se ştie că un public larg înţelege Crăciunul ca pe un moment important al credinţei, la fel de important şi in plan comunitar.”

Transmisia Messei celebrate de Papa în Ajunul Craciunului, ţinută în Biserica Sfântul Petru de la Vatican, pe TF1 devenise o tradiţie. Canalul a decis în acest an să înlocuiască acest eveniment religios, urmărit de 1,5 milioane de persoane, printr-un mare spectacol de Căciun, urmat de un concert al cântăreţului francez Michel Sardou datand din 2005.

Prin contrast France 2, în conformitate cu obligaţiile serviciului public, va transmite ca în fiecare an, Messa de la miezul nopţii.

Ea a ales pentru acest moment instalarea unor camere de luat vederi în catedrala din EVRY (Essonne).

În ultimul an, Messa a fost difuzată de 60 de staţii de televiziune în 42 de ţări.