Anul European al Cetatenilor 2013, in atentia Conferintei Bisericilor Europene

Anul European al Cetățenilor 2013 a fost tema principală a reuniunii anuale plenare a Comisiei Biserică și Societate a Conferinței Bisericilor Europene (CSC-CEC), care a avut loc la Bruxelles, în perioada 18-20 aprilie.

Tema principală a urmarit explorarea cetățeniei, dintr-o perspectivă europeană, și modul in care Bisericile se raporteaza la aceasta. Au fost prezentate reflectii asupra teologiei și cetățeniei europene, de către diferiți teologi creștini.

Membrii Comisiei Biserica si Societate au declarat că transparența procesului de luare a deciziilor trebuie sa fie îmbunătățită la nivel național și european, iar cetățenii ar trebui să știe în mod clar unde și cum pot fi implicați în procesele politice, în scopul aducerii unei schimbari în societatea lor. “Iubește-ți aproapele” este un principiu teologic pentru construirea puntii de legatura între nivelul european si cel national al cetateniei.

Reprezentanții societății civile, din cadrul Serviciului European de Acțiune, au împărtășit experiența lor, în legătură cu eforturile depuse pentru stabilirea unei Carte privind cetățenia.

Membrii Comisiei au afirmat angajamentul lor in continuarea activitatii, indemnand guvernele sa protejeze democrația, drepturile omului și statul de drept, mai ales atunci când acestea se confruntă cu o realitate grea, cauzata de criza financiară și economică.

Episcopul Porfyrios de Neapolis, din Biserica Cipriota, i-a informat pe membrii comisiei, vizavi de situația actuală din țara sa de origine, care se confruntă cu scaderea activitatii economice si financiare, imediat dupa ce Ciprul slujise la președinția UE. El a informat cu privire la activitățile Bisericii, care si-a intensificat actiunile caritabile, pentru a-i ajuta pe oameni sa-si acopere nevoile lor de bază. Participanții si-au exprimat solidaritatea cu ciprioții.

Plenara CSC a confirmat că activitatea CSC trebuie să fie protejata în cadrul noilor structuri CEC, care vor fi discutate în cadrul celei de-A 14-a Adunari CEC, din perioada 3-8 iulie 2013, din Budapesta, Ungaria….Pana la consumarea evenimentului, articolul de fata poate fi gasit pe pagina HOME Lacasuri Ortodoxe, in rubrica centrala Semnal Evenimente.

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.