Acordul Belgrad – Pristina; Biserica Ortodoxa Sarba avertizeaza Presedintia si poporul

Biserica Ortodoxă Sârbă a emis o declarație legata de propunerea semnarii unui acord între Belgrad și Pristina, formulata la Bruxelles.

Sfântul Sinod a declarat că acordul constituie o recunoaștere indirectă și tacita “a sistemului de guvernare din Kosovo și Metohija, care este independent de structurile guvernamentale din Serbia”, și a avertizat că prețul eventualei aderari a Serbiei la UE ar fi recunoașterea formală a Kosovo ca stat independent.

Sinodul a amintit că propunerea inițială de acord între Belgrad și Pristina a fost semnata de către Primul-Ministru sârb, Ivica Dacic, și Primul-Ministru al Kosovo, “un individ căutat de Interpol”.

Sinodul a subliniat că acest lucru inseamna, incontestabil, retragerea completă a instituțiilor Serbiei, de pe teritoriul provinciei de sud.

Aceasta nu este nimic mai mult decat o simpla predare sau o afacere cu cel mai important teritoriu din punct de vedere spiritual și istoric, care a fost parte a Serbiei timp de secole – conform Bisericii, care a adăugat si că această mișcare a fost proiectata… pentru marcarea a exact 100 de ani de la eliberarea Serbiei de sub Imperiul Otoman, după cinci secole de sclavie.

Sinodul a cerut parlamentarilor din Serbia și Președintelui sa isi reconsidere responsabilitatea lor morală și istorică în fața lui Dumnezeu, in fata istoriei Serbiei și propria lor conștiință, atunci când decid dacă să acorde sau sa refuze o astfel de propunere.

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.