Clopotnita din Venetia: turnul din piata San Marco, ferit de prabusire

După cinci ani de restaurare, incluzand montarea unor bare din titan, care sa ii ofere stabilitate, clopotnita iconica a Veneției este în siguranță, în cele din urmă, ferita de colaps, conform Agentiei ANSA.

Clopotnita are o inaltime de 99 de metri, strajuind Piazza San Marco. Înainte de activitatea de restaurare, venețienii și vizitatorii puteau observa numărul tot mai mare de fisuri din zidăria turnului clopotnitei.

S-au nascut, imediat, temeri că turnul istoric al clopotnitei s-ar fi putut prăbuși din nou, așa cum se intamplase în iulie 1902, când zgomotul provocat de moloz a ingrozit intreaga piata.

I-a luat 10 ani, orasului, pentru a recupera si reconstrui turnul, după forma originala a clopotnitei, construita în piața istorică in anul 1514.

Asemenea multo alte structuri existente in Veneția, clopotnita a fost construita pe piloni de lemn, scufundati în lagună, asa incat acestia au avut de suferit, clonstructia surpandu-se treptat.

Cu toate acestea, datorită tehnologiei moderne, fisurile fundatiei au fost reparate și clopotnita a fost armata cu bare de titan, pentru a fi prevenita prabusirea.

Tehnicienii au explicat că titanul suportă intreaga constructie, el fiind instalat sub forma unei centuri la baza structurii, si avand o durabilitate maxima, conform Agentiei ANSA.

Cloptnita a fost proiectata, in primul rand, ca turn de pază, fiind construita pe bazele romane in secolul al IX-lea, construcția fiind finalizata abia in secolul XII.

Mai multe modificari au avut loc, pana la a ajunge la forma finala de astazi, stabilita in anul 1549.

Apoi, turla din lemn a fost grav avariata de un incendiu, in 1489 – unul dintre multele incendii care au avut loc de-a lungul secolelor – și de un cutremur, in martie 1511, care a zguduit-o serios din temelii.

Dar, probabil, unul dintre episoadele cele mai grave a fost prabusirea din 1902, care a început în iulie, când s-a constatat că peretele de nord al turnului avea fisuri in crestere, periculoase.

La doar patru zile mai târziu, ea avea sa se prabuseasca. In mod uimitor, niciun om nu a pierit în urma prabusirii.

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.