Pelerinaj evreiesc la cea mai veche sinagoga din Africa, El Ghriba. Politie si teama

Un pelerinaj evreiesc va avea loc in acest week-end la sinagoga cea mai veche din Africa, in prezenta a numeroase forte de Politie, în urma temerilor pregatirii unui atac salafist.

Aproximativ 1000 de evrei vor ajunge la așa-numita “insula a viselor”, in Djerba, pentru pelerinajul din 26 – 28 aprilie, la Sinagoga El Ghriba, cel mai vechi sit evreiesc din Tunisia și scena unui atac sinucigaș in 2002, revendicat de Al Qaeda, în care 21 de persoane au fost ucise, in urma detonarii unui autobuz plin cu explozibil.

Sinagoga, care se află în satul evreiesc Hara Seghira, sau “Er-Riadh”, datează din anul 586 î.Hr. și este venerata pentru “cantarile Torei, care rezoneaza cu zidurile sale”. Acest loc liniștit și meditativ este un simbol al comunității evreiești din Tunisia care, până mai ieri, au fost pe deplin tolerata și pe deplin integrata în societate tunisiană. Dar, pelerinii de astăzi vor vizita locul plini de teama, sub amenințarea unui atac al anumitor elemente salafiste, care risca sa distruga ceea ce pana acum a insemnat o co-existență pașnică, conform Agentiei Ansa.

Sute de ofițeri înarmați se afla deja postati la intrarea pe insula, precum și în sit-urile tradiționale, unde pelerinii se adună pentru rugăciune.

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.