Ierusalim: Capitel proto-aeolic din perioada Primului Templu, ascuns special intr-o pestera

Arheologul Binyamin Tropper a descoperit recent un capitel proto-aeolic, încă atașat la o coloana (un stalp), într-o peșteră aflata la sud de Ierusalim.

Descoperirea și structura din jurul său ar putea oferi perspective nepretuite asupra Regilor Israelului, din perioada Primului Templu – probabil inca din perioada mult discutata a lui David și Solomon. Se pare, insa, ca Tropper nu este primul care a descoperit capitelul proto-aeolic.

Potrivit ziarului israelian Makor Rishon, atunci când descoperirea a fost împărtășita Autoritatii Israeliene de Antichități (IAA), s-a primit un răspuns surprinzător: “Va rog, l-ati găsit, dar știm despre el. Acum, uitati totul și țineți-va gura”. Se pare că IAA a aflat despre capitelul proto-aeolic și despre coloana, cu aproximativ 18 luni in urma, dar a păstrat tacerea in mod intentionat. Întrebarea este: de ce?

Capitelul proto-aeolic (numit si proto-ionic) este un element caracteristic fazei Primului Templu (1000 î.Hr.-586 î.Hr.), de arhitectură publică. Acest tip de capitel proto-aeolic a mai fost descoperit pe marile sit-uri ale perioadei Primului Templu.

Recenta descoperire, care constă dintr-un capitel proto-aeolic și o coloana sculptata dintr-o singură bucată de piatră, iese în evidență prin faptul ca este compus din fasii ale unor capiteluri desprinse de pe coloana lor originală. Capitelurile sunt lespezi dreptunghiulare de piatra, incrustate cu volute spiralate, asemanatoare unui copac, continand motive clasice.

Calitatea noului capitel descoperit sugerează că acesta a fost folosit într-o structură regală.

Această structură uimitoare are potentialul de a face lumina asupra multor întrebări rămase fara raspuns, despre domnia israelita – în cazul în care arheologii vor avea permisiunea de a investiga sit-ul.

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.