publicat în: Arhivă

Reteta Cozonac Culici – Cozonacul rusesc de Pasti, cu fructe confiate si stafide

In perioada Pastilor, credinciosii ortodocsi rusi pregatesc un cozonac special, pe care il numesc “Culici” (caciula). Cititorii nostri ne-au recomandat o reteta, pentru cei interesati de pregatirea unui astfel de cozonac.

Ingrediente pentru 20 de persoane, 2 culici:

20 g de drojdie

35o ml de lapte cald

80g stafide

50 ml rom

750 g făină

5 oua

200 g zahar

1 lingurita extract de vanilie

250 g unt

80 g migdale tocate

80 g fructe confiate

1 lingurita sofran

Pentru glazura:

1 albus de ou

Zahăr pudră

1 ligura zeama de lamaie

Timp de preparare: 20 minute

Timp de gatire: aproximativ 1 oră

Timp suplimentar: 4 ore, pentru a se aseza

Mod de preparare

Se dizolva drojdia in 100 ml lapte cald si se lasa sa stea timp de 10 minute.

Se înmoaie stafidele în rom.

Se cerne faina – 125g – intr-un castron și se adaugă restul de lapte cald.

Se amesteca bine si se adauga drojdia.

Se acopera si se lasa sa stea timp de 30 min.

Între timp, se separa galbenusurile de albusuri. Se bat galbenusurile cu zaharul, apoi se pun aroma de vanilie, șofranul și romul.

Într-un alt castron, se bat albusurile cu un varf de sare.

După 30 de minute, se amestecă gălbenușurile și albusurile, pentru aluat, adaugand putina faina.

Se pune un pic de făină pe o suprafata de lucru si se framanta timp de 10 minute, continuand sa adaugati treptat restul de faina. Când aluatul devine elastic, se adaugă untul în cantități mici. Puneți aluatul într-un vas uns ușor, se acoperă și se lasă sa se aseze pentru 1:30 ore.

Incalziti cuptorul la 180°C si se framanta din nou aluatul. Se presara stafide cu făină și se așeaza migdale si fructe confiate în jurul aluatului. Continuati sa frământati migdalele încorporand și fructele confiate. Împărțiți aluatul în jumătate și asezati hartie de copt in formele de copt.

Acoperiti cu o cârpă și lasati sa creasca, pana cand aluatul se dublează în volum.

Coaceți intre 45-60 de minute, urmand sa fie servit rece.

Preparati o glazura din albus de ou amestecat cu zahăr pudră. Adaugati un strop de suc de lamaie, apoi acoperiti cozonacul cu glazura. Decorati-l cu bomboane.