Putin asigura ca Rusia va interzice voalul musulman in scoli

Ieri, joi, 25 octombrie 2012, președintele rus, Vladimir Putin, s-a exprimat public în favoarea unei interziceri a vălului musulman în școlile ruse.

În acest scop, el intenționează să introducă legislația de stabilire a unor reguli privind uniformele școlare, informeaza Serviciul specializat de presa Lăcașuri Ortodoxe, al Agentiei de stiri Lacasuri Ortodoxe.

Aproximativ 20 de milioane de oameni, din populatia totala de 143 de milioane, a Rusiei, sunt musulmani.

Precizarea lui Putin vine dupa vizita acestuia la o școală din regiunea Stavropol din sudul Rusiei. In ziua de 3 octombrie 2012, comisia școlară locală le-a interzis elevelor sa poarte valuri la ore. Părinții fetelor au depus plangeri impotriva deciziei consiliului școlii.

Regiunea Stavropol este predominant populată de creștini ortodocși, dar mai este, totodata, si un punct focal pentru refugiații musulmani din Caucazul apropiat.

Ministerul Culturii din Stavropol a luat apararea scolii, precizand ca fiecare școală are dreptul sa introduca uniforme școlare dupa propriile reguli. Ministrul culturii ruse a criticat insa decizia, fapt care l-a determinat pe Putin sa atinga acest subiect in cadrul unei conferinte de presa: “Trebuie sa ne asumam faptul ca suntem un stat laic. Suntem un stat multinațional, iar Biserica este separată de stat”.

Putin a mai declarat că “Rusia trebuie să ia drept model alte țări, inclusiv alte state europene, precum Franța, Belgia și Danemarca, unde s-a aprobat interzicerea valului islamic in scoli. O astfel de interdicție va aparea si in Rusia, prin introducerea unei uniforme școlare standardizate, care urmează să fie definita și aplicata în diferite regiuni ale Rusiei”, mai informeaza Lăcașuri Ortodoxe.

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.