Despre gestul IPSCorneanu – rezumat si precizare de pozitie

Fiind invitat de catre AZEC, la masa rotunda organizata la Centrul de Presa al Radio Difuziunii Romane, am refuzat sa fiu prezent pe motivul incorectitudinii programului impus prin organizarea simpozionului, motiv pe langa altele (prezenta unor episcopi catolici la “judecata” IPS si mediatizarea excesiva in detrimentul Ortodoxiei si al Bisericii), expus in stirile din 03.06.2008, pe Lacasuri Ortodoxe [] . Redau mai jos partea cea mai ascultata din inregistrarea intregii discutii, pentru cei care inca nu au ascultat-o:

// –> // –> // –> // –> // –> // –> // –> // –> // –> // –> // –>

Interventia telefonica a IPS Nicolae Corneanu la dezbaterea AZEC, 4.06 ac

Intrucat s-a insistat asupra precizarii pozitiei noatre in ceea ce priveste actul de impartasire, deja mult mediatizat, al IPS Corneanu, am gasit de cuviinta sa aducem pe aceasta pagina, la un loc, toate materialele din stirile Lacasuri Ortodoxe (cele mai importante) spre a lamuri aceasta situatie. Pozitia personala KSLCatalin a fost expusa imediat dupa aparitia anuntului pe catolica, preluat de foarte multe siteuri si, publicata pe Lacasuri Ortodoxe, fiind printre primele pozitii clare. E adevarat ca, adaugandu-se noi membri grupului (astazi 07.06.2008, in numar de 1800) acestia, cumva, nu reusesc sa rasfoiasca paginile siteului astfel incat sa se lamureasca asupra acestei probleme, deci trebuiau cumulate aici. Personal am atras atentia asupra mediatizarii periculoase a gestului IPSCorneanu, acesta fiind principalul motiv pentru care am evitat publicarea discutiilor vis-a-vis de subiect.

Prin urmare, redam mai jos, elementele importante ale discutiei pe aceasta tema.

CONFERINTA Danion Vasile – “Ecumenism si fanatism” 03.06.2008 . Va recomand ca ascultarea acestui material audio sa se faca in paralel cu comentariul KSLCatalin, postat dedesubt, pentru o buna intelegere. Mesajul KSLCatalin, scris pe 4 iunie si postat pe blogul dlui Laurentiu Dumitru, trateaza punctual argumentele expuse de Danion Vasile, mergand pe firul conferintei:

// //—> //—> //—> //—> //—> //—> //—> //—> //—>//—>]]>

Conferinta “Ecumenism si fanatism” 03.06.2008, Cuvantul lui Danion Vasile

Doamne ajuta!…tuturor care stiu ca gresesc si tuturor care nu stiu ca gresesc.

…Mi-a placut afirmatia: “de regula mass-media vorbea impotriva Bisericii, iar acum o apara”… daca acum media are aceeasi parere cu dvs, poate fi un semn ca de aceasta data puteti gresi. Poate ca nu presa s-a dat cu Biserica ci Dvs cu presa, fara sa remarcati. Sincer, luati aminte! Valurile care se fac, aduc rau Bisericii Ortodoxe. S-ar fi uitat, daca nu ati fi reamintit. Destul de evident ca e o greseala, la ce sa mai spunem? Acum ati adus in atentia mass-mediei subiectul, daca pana acum nu reusise altcineva. Nu e ciudat ca nimeni nu realizeaza asta?

…Spuneati ca “unii se leaga de comentariile asupra impartasirii”. Ei se leaga de valurile facute in favoarea presei si veti vedea ca ati lansat o noua deschidere ecumenismului prin amintire si judecare.

…Vorbeati de ce se spune in canoane, in Sfintii Parinti etc. Dar cine spune ca poti judeca public Biserica, in afara Conducerii Bisericii? La adresa aceasta (dati click aici) [] am avut un articol explicative clar, dar este interpretat comunist, in favoarea sustinerii propriei idei (nesupusa nicidecum greselii).

…Sunt curios pentru ce au venit cei din sala la aceasta conferinta? Nu erau siguri de greseala IPS Corneanu ori a fost o manifestare bucuroasa pe seama greselii altuia…ori judecata? Au plecat imbunatatiti duhovniceste? Caci daca nu stiau, atunci au venit la o lectie si vor ramane la fel de putin ortodocsi in continuare, ignoranti, nepracticanti. Daca stiau ca e o greseala atunci rostul intalnirii este doar analiza greselii, judecarea ei. La ce folos?

… Valuri, cu atragerea atentiei presei internationale si reluarea discutiilor ecumenice. La un moment dat se trece la citate din “Reaua ascultare si Sfanta neascultare” si nu se mai citeaza din Sfintii Parinti si din canoane, acolo unde se vorbeste despre Sfanta Ascultare, ci din profesori. Trebuie sa fim consecventi si nu sa manipulam punand ordinea pe care o credem noi in idei.

…De ce nu reactioneaza PF Daniel sau alti episcopi? fiindca mustrarea nu se face public. Nu atacam Biserica din interior! Nimeni nu a acceptat gestul, deci vorba multa este in zadar. Nu se compara cu Arie si Nestorie deoarece nu a creat o noua ideologie sau dogma ci si-a ales o greseala, un pacat. Deci se judeca de catre cei din Conducerea Bisericii, nu de catre cei din afara conducerii. Din povestirea dvs rezulta cumva ca parintele Galeriu a facut publica impartasirea, ca Dvs? a facut rau Bisericii? Nu. A ales mustrarea personala. Asa trebuia si aici. Vroiati satisfactie publica? Un ortodox bun nu se ia de preotul beat cazut in sant, nu face public fapta ci il ia si-l ascunde vazului comentatorilor. Stiti foarte bine, dar se vrea satisfactie.

… “Marturia traditionalista anticatolica a Sfantului Nectarie [] …” scoasa in evidenta, cautata in mod special si obsesiv prezentata. Sfantul Nectarie [] citit printre cuvinte si citat in sens convenabil, generalizand. Orice mare credincios, sfant, atrage atentia asupra greselilor si pacatelor, in general, dar nu asupra oamenilor. Si nu instiga. Citam anumite fragmente, cautandu-le ca “anticatolicism in opera Sfantului…x”. Asa putem cauta si “impotriva neascultarii, la Sfantul…x”. Obsesie, subiectivism. Repet, stim ca este pacat, deci de ce il explicam iar si-l analizam. Nu e clar? Nu era discutabil, deci nu trebuie discutat. E evident.

Cei ce oricum se impartasesc fara buna spovedanie la ortodocsi, fara sa stie cum trebuie sa te spovedesti, nu se vor duce sa se impartaseasca la catolici, fiindca nu stiu nimic nici despre ei. Cei ce se impartasesc curat la ortodocsi, deasemenea. Atunci de ce valurile?

Ridicati presa si lumea impotriva conducerii Bisericii, fara ca Biserica sa faca schimbari ecumenice oficiale. Pe supozitia ca asa va face in viitor. Nimeni nu a iesit public sa sustina fapta lui IPSCorneanu. Patriarhul nu a aprobat gestul si nu a spus ca de acum mergem cu totii la catolici.

…“Avem libertatea de a cauta raspunsuri in invataturile Sfintior Parinti”…raspunsuri la ce? nu stim ca a fost un pacat? toti stiu ca a gresit. Dar, despre ascultare, pe cand ramane sa cautam in invataturile Sfintilor Parinti? “incercati sa va dati seama…” ca Biserica greseste! acesta este sfat ortodox?

…“Parinti care se gandesc serios sa paraseasca Biserica Ortodoxa”…iar la o secunda dupa aceasta, ati spus: “IPSCorneanu s-a rupt si a parasit Biserica Ortodoxa”. Deci cine se rupe si pleaca pana la urma din Biserica, si cine mai vrea sa plece? In concluzie, cate biserici ortodoxe vreti sa existe? cui folosesc alte schisme si cine face ceea ce trebuie? Lamuriti-va mai intai de a lamuri pe altii, cu tot respectul si absolut sincer.

Cineva vrea dezbinare si rupere de “capul Bisericii”, si nu cred ca Dumnezeu. Daca discutiile ar inceta, discutiile despre ecumenism, deci, ar inceta. V-ati lasat condus in discutia despre ecumenism, fiind de fapt un luptator impotriva discutiei despre ecumenism.

Cineva a vrut sa ia cuvantul in sala: a fost imediat oprit. Cine sunt oile care vin supuse la astfel de conferinte, putem afla? Tacerea este sfanta doar pentru altii? Valuri, valuri…incetati, pentru a ramane ortodocsi. Ecumenismul acesta anormal, care inseamna in mintea unora, schimbari dogmatice, (nu vorbesc de fratietatea intre biserici, de toleranta etc) trebuie sa nu mai intre in veci in discutie, ca sa piara.

Discutand despre Sfintele Taine, despre Sfanta Liturghie, omul va fi cu Dumnezeu, in cunoastere, deci nu va orbecai si nu va fi supus unor astfel de greseli. Dar cine mai sta in Biserica? (Cunoasterea: intre Sfanta Liturghie si conferinte, asta da subiect…)KSLCatalin.

La acest cuvant, a reactionat cu mult bun simt, doamna Silvia, astfel:

Silvia : Pentru KSL Catlin:

Smerita plecaciune,frate! Iarta-ma ca intervin, insa afirmi urmatoarele:”Nu era discutabil, deci nu trebuie discutat. E evident.Cei ce oricum se impartasesc fara buna spovedanie la ortodocsi, nu se vor duce sa se impartaseasca la catolici. Cei ce se impartasesc curat la ortodocsi, deasemenea. ”… ”EU AM AJUNS LA UN MOMENT DAT IN INSELARE SI M-AM IMPARTASIT LA CATOLICI, INDEMNATA FIIND DE UN PREOT ORTODOX, ALTUL DECAT PREOTUL MEU DUHOVNIC.SI NU A FOST INDEAJUNS ACEST LUCRU, BA AM FOST SI INDEMNATA SA ASCUND ACEST FAPT (ADICA IMPARTASANIA LA ERETICI) LA SCAUNUL SFINTEI SPOVEDANIEI. MI S-A SUGERAT SA MARTURISESC DOAR CEEA CE EU ”CRED CA E PACAT”. SILVIA

Motiv pentru care am gasit o scuza de a publica urmatoarea reactie, din care cred ca reiese definitiv si clar pozitia fata de impartasirea IPSCorneanu:

Pentru Silvia (indiscutabil ortodoxa, mai ales dupa regretul propriei fapte)

Sarut mana! Imi pare foarte rau pentru ceea ce s-a intamplat in cazul dvs. Tuturor ne pare rau despre ceea ce s-a intamplat in cazul Dvs.

Vom face simpozioane si vom tine conferinte, vom discuta cu Danion Vasile sa ne mai spuna despre diferentele catolicism-ortodoxie.

Vom sesiza AZEC si voi da stirea pe LacasuriOrtodoxe. Vom ajunge astfel pe Interfax si…gata (poate ca ar mai ramane Trinitas, dar acolo parca se intra cam greu cu astfel de stiri).

Va trece apoi… si veti fi linistita, impacata. Ceilalti va vor considera un model de neurmat. Le vom pune la dispozitie pietre, ca sa nu le mai caute.

Nimeni nu se va mai impartasi cu catolicii. Ortodoxia va fi in sfarsit salvata din ghearele ecumenismului, asa cum am reusit sa smulgem Romania din ghearele nestavilitei lumi pacatoase actuale.

Pe acelasi tipar: vom scrie plangeri, note,intreprindem actiuni si marsuri, facem planuri si fluturasi , ca cei ce merg la vot cand sunt prezidenmtialele sa ne voteze pe noi care tinem cu Dumnezeu, cu Biserica si tara…sa nu se mai greseasca in tara asta…etc…etc…etc.

NU E FAIN? E O ACTIUNE REA? CEEA CE AM SCRIS MAI SUS ARE INTENTII RELE? Nu! Insa nu stiu de ce, dar imi par aberatii. La asta ma refer. Timp consumat si valuri care aduc rau Ortodoxiei. Toate actiunile de aici, din acest exemplu, nu ar face decat sa demonstreze ca, chiar si singurul “ortodox”, “salvator” al Ortodoxiei – KSLCatalin – este un naiv, e dus…. Daca dati click aici, [] va duce la mesajul meu scris, privitor la pozitia fata de impartasirea IPS Corneanu, cu explicatii de acest gen, un articol tot atat de perfect pe cat altii il pot considera imperfect (deci, pierdere de timp, mai ales ca nu stiu de ce, pe cineva ar interesa pozitia mea). Putin sarcasm, putina raceala, iertati, insa pare ca nimeni nu vrea sa mai inteleaga.

Chiar si conferintele trebuie tinute tot in Biserica…a…daca Ea nu ne mai primeste, atunci aceasta este intr-adevar o problema, cu mult mai grava decat impartasirea IPSCorneanu sau a Dvs, fiindca la conferinte sunt sute, mii…in curand mai multi. Stiti cum vad eu conferintele? Conferintele (mai nou nascute, afara decat cele “la locul de munca” precum Dan Puric intre proprii studenti) fac sa lupte impotriva ecumenismului catolic, dintr-o pozitie de protestantism. Deci Doamne feri! sa nu ajungem catolici!… fiindca deja suntem protestanti. Ne luptam cu “coborasul” sau de fapt cu “urcusul”? Intre Conferinta si Liturghie… “Sfanta Taina a Conferintei”

Dumnezeu stie, cert este ca astfel de oscilatii, mai ales cu amplitudini din ce in ce mai mari… se numesc “valuri”. Ele au de regula puteri si urmari fantastice, cumplit-devastatoare cand se numesc deja tsunami. Atunci nici fuga nu te scapa, fiindca trebuie sa-l vezi pe primul si te-a si prins. Doamne fereste-ne de tsunami-urile de la noi pornite!

Raspuns: Citati din ceea ce spuneam…exact, culmea este ca aveam dreptate. nu intrati nici dvs si nici IPSCorneanu in cele 2 cazuri la care ma refeream. Intrati la propria alegere, propriul arbitru, propria libertate (ascunsi de duhovnici, sfatuiti de constiinte individual alese) .Aceasta libertate este dreptul fiecaruia, de la Dumnezeu. Putem deci judeca aceasta libertate?

Repet, ca este pacat stiam deja cu totii, fara explicatii…findca avem in noi traditia ortodoxa si nu gresim biserica, atunci cand apasam pe clanta usii. Suntem plini de traditie. Si…iertare, poate am suparat, dar am vrut sa arat ca daca Dvs nu sunteti IPSCorneanu, atunci impartasirea DVs nu conteaza.

Mai sunt foarte multi in aceasta situatie, de mult timp si nici discutii sau conferinte nu s-au tinut. De asta, dealtfel s-a ajuns la nivel de IPS. Cui pasa?

Deci nu impartasirea e problema ci persoana. Deci nu pacatul ci persoana. Si nu se poate explica altfel, nici in cazul dvs si nici in cazul IPScorneanu decat ca “exprimare” a propriei libertati intr-un mod pacatos poate, mai mult sau mai putin smintitor (depinde de mediatizarea lui!)

Dumnezeu sa ii ajute si IPS sale si Dvs… si tuturor si sa ierte greseala, pentru a mai putea discuta intre noi, frumos, intre cantari de ingeri si dupa aceasta viata scurta. Dar stiti care e treaba?…dvs va plageti pacatul, IPS sau altii isi plang pacatul, fiecare dupa credinta lui…insa eu nu stiu daca ajung acolo, fiindca nu constientizez pacatul de a tot face comentarii, conferinte, vis-a-vis de greselile celorlalti, asa ca ajung sa rog o persoana impartasita catolic ca dvs sau una ca IPSCorneanu astfel: rugati-va si pentru mine fiindca tacerea e sfanta si mie imi lipseste cu desavarsire! (KSLCatalin)

ATENTIE LA URMARI!

* Pe multe siteuri apare acest citat, mai nou fiind invitat la discutie pe aceasta tema si pr. Arsenie Papacioc: “Consider ca este o batjocura ceea ce a facut Mitropolitul Nicolae Corneanu! Habar nu are ca este ortodox! “

Un citat care este extras gresit, intrucat el exprima exact reversul. Cum, “habar nu are ca este ortodox?”, pai Danion Vasile spune ca habar nu are, ca deja nu mai este considerat ortodox! Ciudat…

* “ Nu avem de-a face cu o parere a unui ierarh sau a unui om in Biserica Ortodoxa. Avem de-a face cu un sistem. Sa nu isi imagineze cineva la un moment dat ca e problema unui singur om care, odata cu plecarea lui, spre exemplu, problema s-a rezolvat. Nu, nu-i asa!” (pr. Florin Puscas, despre care puteti citi dand click aici + audio) []

* …pr Iustin Parvu a transmis o scrisoare deschisa catre Sfantul Sinod. Ea a fost oferita siteului Lacasuri Ortodoxe chiar in noaptea redactarii ei si a fost publicata de noi, in stirile zilei 04.06.2008 (dati click aici). []

* … vineri 6 iunie s-a intrunit Sinodul Permanent (Patriarhul si Mitropolitii, plus 3 episcopi: IPS Nifon, PS Ioan, PS Sofronie) la Manastirea Neamt pentru a se discuta gestul. Nu s-a aflat nimic, nu s-a schibat nimic.

In schimb, Mitropolitul Kiril, ?eful Departamentului pentru Relatii Externe al Patriarhiei de la Moscova, a cerut explicatii sefului Sectorului pentru Relatii Externe al Patriarhiei Romane, Episcopul Ciprian, In legatura cu recenta Impartasire In “comuniune” cu greco-catolicii, a IPS Corneanu, cerand, de asemenea, Patriarhului Daniel si Sfantului Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane sa Isi exprime clar pozitia In legatura cu acest eveniment. (Interfax). Astfel, aflam de la Interfax ceea ce , in mod corect, trebuia sa aflam din partea Bisericii noastre “transparente”. (aceasta stire, inca nu a fost preluata decat de Lacasuri Otodoxe – dati click aici) []

* Prin urmare, exact ce spuneam: a “meritat” actiunea!

* Intre timp, Hristos S-a Inaltat!

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.