Prefer sa fiu dezinformat!

Pe 27.05.2008 (marti), la orele pranzului, incepe sa circule stirea despre care mi se pare imposibil ca cineva care navigheaza pe net regulat, sau care are o lista de mess cu mai mult de 2 persoane sa nu fi aflat, cum ca IPS Corneanu s-a impartasit duminica (tocmai duminica, deci aflam dupa 2 zile!) alaturi de catolicii langa care a participat la sfintirea unei biserici, bineinteles catolice. Stirea a aparut a doua zi si in presa straina, ajungand in scurt timp sa se rada astfel de Ortodoxia din Romania (rit bizantin!).

Mi se pare ca asta merita membrii acestei biserici romane intrucat mai nou se recurge doar la manipulari politice in fond, voite sau nevoite, venite din partea unora care constientizeaza acest lucru sau din partea altora care nu-si dau seama de manipulare. Catolicilor le-a reusit astfel planul, cred, mai repede decat prevedeau ei. Stirea a avut o viteza de propagare remarcabila, atingandu-si astfel scopul urmarit (de a arata ca noi ne “indreptam” dupa catolici).

Adevarat, sau nu?

Cei ce urmareau cu dinadinsul ca stirirle soc sa ridice rankul vizitatorilor au si postat in cateva clipe informatia de pe siteurile catolice (de cand citam noi dupa aceste siteuri? nu inseamna ca ne “impartasim” din cuvintele lor manipulatoare, dupa cum se si vede?), informatie de altfel deja invechita la ora preluarii. Cum de nu s-a aflat decat dupa doua zile de la consumarea faptului, asta ramane un mister mare, mai ales ca subiectul este vanat deopotriva si speculat de ambele parti, ortodoxa si catolica, atat de aprins, dupa cum se vede deja in “presa” crestina. Vanatorii de senzational, inainte de a verifica aceasta stire au si preluat-o ca adevarata, fara dovezi clare. De cealalta parte, Patriarhia afirma ca nu se cunosc amanunte si nici daca este adevarat, intrucat nu a avut cum sa verifice (n.n. doar prin telefon, net, trimisi in zona, reprezentanti locali, apropiati ai IPS Corneanu ori chiar direct de la “fratii catolici”). Deci Patriarhia asteapta verificarea, de catre cineva, a veridicitatii acestei informatii. Daca va amintiti, seamana cu manevrele politice moderne prin care se anunta in prealabil proiectele de legi, scumpirile etc. pentru a testa reactia poporului, apoi urmand sa se dezminta ori sa se aprobe masura, in consecinta. Asa ca depinde de noi ce raspuns va da Patriarhia. Deci, depinde doar de poporul ortodox roman. Daca reactia poporului are nerv, atunci se va dezminti ori va fi acuzat direct IPS Corneanu (care nu se poate sa nu fi avut “binecuvantare” de sus) pentru “fapta reprobabila”. Daca poporul nu va reactiona (asa cum se va si intampla, traind intr-o tara de spectatori ce se distreaza cu fiecare astfel de eveniment – parada gay, parada antigay, parada… – stand la balcoane, fericiti de posibilitatea interactivitatii prin aruncarea cu rosii, oua etc) atunci probabil ca Romania va fi decretata “tara pacii si bunei comuniuni, luptatoare impotriva discriminarii religioase”, cum de altfel isi doresc toti liderii politici, avizi dupa fonduri externe necesare terminarii lucrarilor incepute si practic interminabile, la propriile vile, firme sau partide. Vremuri grele, iar noi, cei din Biserica, trebuie sa avem grija: nu e voie in politica! Politica, tara sunt ale altora, noi doar cu distractia stand pe balcoane. In concluzie stirea, in acest moment este si adevarata si falsa simultan.

De ce reactia suparata a ortodocsilor “intrerupti” astfel din rugaciune?(!)

Reactia vehementa a celor mai “inflacarati” ortodocsi ai netului este normala, intrucat se sta pe pozitia de ochit-armat, gata de vanatoare, din principiu, si pe motiv de rank si pe motiv de atacare a conducerii bisericesti, ori din dorinta de demonstrare a avertismentelor proprii despre pericolul ecumenismului. Nu poti intalni ortodocsi drepti, asa cum cere chiar titlul de “ortodox” ci ortodocsi ai generatiei pro, avizi dupa senzationalul stirii, mai mult decat dupa profesionalismul si efectele ce le poate avea propagarea unei astfel de stiri. Daca nu vrem ecumenism, atunci de ce stam cu ochii pe siteul catolic? Ne impartasim sau nu cu ei? Pe toate paginile de top, ale site-urilor ortodoxe, astazi este o stire catolica. Ciudata reactie. Efectele manipularii asupra siteurilor ortodoxe isi arata rezultatele. Cum de se acorda o asa importanta acestei “impartasiri”, atata timp cat se stie ce reactii are de regula IPS Corneanu (autorecunoscut in fata intregii lumi internationale – ce circ! – ca: securistul) si cu atat mai mult cu cat nu este prima slujba alaturi de catolici a unui ierarh, pare de neinteles.

Importanta gestului

Gestul in sine este ceva socant pentru noi? Daca arhierei ai nostri, ori credinciosi ortodocsi participa la o “Liturghie” catolica, noi stim ca mai exista si o altfel de impartasire decat cea efectiva prin consumarea Sfantului Trup si a Sfantului Sange, impartasirea prin cuvant :“Luati mancati…!” care are loc si se consuma tot alaturi de catolici. Deci de cate ori nu s-au mai impartasit catolic, atatia participanti la Liturghiile catolice de pana acum… sa fim seriosi. Aceasta arata si neincrederea noastra in acest tip de impartasanie, vad, neluata in serios. In fond, toate vin din lipsa noastra de credinta: si marsul gay (care putea fi oprit in o mie de moduri, macar ca se ocupa centrul orasului cu alte demonstratii crestine ori spectacole, in zilele ce se stiau demult a fi ale gay-lor, acestora ramanandu-le doar varianta soselei de centura a orasului, unde le era si locul de altfel), si slujirea alaturi de catolici si alte manifestari considerate antiortodoxe, dar in fond problema ramane aceeasi. Cine mai este ortodox? Cati iau atitudine la modul serios, calculat, profesionist, inteligent astfel incat legal, aceste actiuni sa nu poata avea loc? Mereu exista variante, doar sa fii preocupat si sa vrei din suflet sa le gasesti. Preluarea unei stiri la un mod ce incita la “razmerita” chiar in cadrul bisericii, ca e vorba de sindicate, ca e vorba de catolici, nu face decat sa aduca ceva rau. Comentariile impulsive fac rau. Acum… cati ortodocsi nu merg sa se impartaseasca la catolici si cati nu s-au impartasit in vremurile trecute prin Ardeal? Spuneti-le si lor ca ajung in iad si sa vedeti reactii! E rau ca s-a ajuns pana aici, insa aceasta situatie si confuzie intre cele doua Liturghii si deci Euharistii, poarta vina noastra, vina poporului in general, caci din popor se nasc si preoti si arhierei. Toti suntem Biserica ce s-a impartasit alaturi de catolici.

Logica gestului si a comentariului

Daca v-ati afla in Altar in Biserica Catolica, la momentul Euharistiei, (deci un moment deja avansat, la care e prea tarziu sa mai si refuzi) ati refuza impartasirea? Logica prezentei in Altar, a trecerii prin toata slujba Sfintei Liturghii, a impartasirii prin cuvant spune in mod sigur ca refuzul deja nu mai are sens. Asa ca, e grav ca s-a ajuns pana aici, mai grav decat gestul final. Noi toleram fiindca noi nu credem, fiindca aceasta tara este in prezent, asa cum am mai spus “tara ortodocsilor nepasatori”. Ne vom dori in curand sa ni se alature catolicii pentru a ne salva de valul musulman (vezi occidentul, si in mod sigur calculele bisericii tin cont de asta), budhist, vezi MISA in Romania etc. Toti vin la noi si ii primim bucurosi, ne fac imagine buna si ne aduc profit in turism… Aceasta este reactia poporului, care nu mai poate el de diferentele catolic-ortodox, atata timp cat nu se impartaseste decat pe banda (vezi statisticile bisericii) de Pasti si de Craciun, fara spovedanie practic, atata timp cat putini stiu ca spovedania nu este impartasanie si invers, atata timp cat nimeni nu vorbeste de Dumnezeu la serviciu de rusine, atata timp cat televizorul este sfant, postul este un chin si nu un rezultat al iubirii etc.

Nu se va rezolva nimic, afara de rank

Daca aceasta stire este atat de importanta, atunci sa ne rupem si noi de biserica si sa stam pe stirea asta pana se epuizeaza, s-o intoarcem pe toate partile si sa rastalmacim, sa avansam noi supozitii si sa uitam atunci chiar noi de ortodoxie, stand cu ochii pe tot ce este ecumenic. Mi-e lehamite ca si copiii mei sa mai citeasca pe site-urile ortodoxe despre homosexuali, MISA, satanisti, masoni, ecumenisti ori chiar catolici (desi da bine pe cheile de cautare). Vreau sa citeasca doar despre ortodocsi; ei nu mai stiu si nu mai inteleg nimic. Ortodoxia, in mintea lor de copii, va ocupa in continuare un loc intre “niste religii ce au acelasi Dumnezeu”. Maturii nostri, in prezent, cred asta. Pana sa desfiinteze altii ortodoxia, o vom face noi in acest mod de a sta la vanatoare, ca nu cumva cineva de sus sa ne ia noua rugaciunile dragi pe care nu le facem, sa ne ia Liturghia la care nu mergem, sa ne ia credinta, al carei Crez nu-l stim… O greseala a fost generalizata deja prin modul ei de mediatizare. Presa straina scrie deja de unirea bisericilor. Ea nu a fost prezentata cu scris mic, cu rusinea unei greseli, ci pe pagina de top, cu foto de rezolutii impresionante, chiar de catre site-urile ortodoxe, cum nu ar merita decat icoana sfintilor zilei.

Concluzie

Ne ducem cu totii! La gramada, fiindca zilnic preocuparea topului sfinteniei intre diferite persoane ori intre preoti, grupuri, sau “conferentiari” de conferinte, ascultate fara vreo schimbare in sufletele ascultatorilor, nu lasa loc rugaciunii si judecatii proprii, nu lasa loc adevaratei Liturghii Sfinte, Ortodoxe pe care nu o poate lua niciun ecumenist. Deocamadata ni le furam singuri. Le avem si nu mergem la ele, decat cativa. Manastirile sunt goale la Liturghie (comparativ cu populatia) dar este coada la minuni.

Daca impartasania catolica nu are efect si valoare atunci se cheama ca s-a impartasit? Ori ca a mancat paine cu vin? Si daca tot stam pe topuri atunci cand nu ar trebui decat ca o astfel de stire sa fie ascunsa cu rusine si nu lansata la nivel international, macar s-o luam ca pe un semn sa fim atenti la noi, la coltul nostru de care raspundem. Pacatul lui, pacatul meu… Vai, si de cate ori nu luam Adevaratul Sange si Adevaratul Trup si-l necinstim chiar noi, caci ei nu pot, ca nu Le au, sunt doar niste catolici.

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.