Biserică și secularizare. Înșelăciunea a existat dintotdeauna…

Înșelăciunea a existat dintotdeauna, dar acei oameni mai puternici care au refuzat-o au căutat și au descoperit întotdeauna adevărata Biserică. Au mers la mănăstiri izolate și în păduri, pentru a căuta cuvioși și nebuni pentru Hristos, la Ambrozie din Optina sau la Părintele Ioan de Kronstadt, la oameni care nu doar că aveau credință dreaptă, ci și viață îndreptată.

De fapt, ei sunt aceia care, indiferent că trăiesc în oraș sau în pustie, sunt adevărata Biserică. După cum spune Părintele Valentin Sventsitsky: orice rău făcut de oamenii care se consideră a fi parte a Bisericii, este un rău și păcat nu al Bisericii, ci împotriva Bisericii.

***
Biserica nu poate fi nici socialistă, nici capitalistă, nici feudală. Poate fi doar Biserica lui Dumnezeu și, dacă încetează să fie doar a lui Dumnezeu, atunci fie încetează să mai fie Biserica, fie se transformă din Biserica lui Hristos în biserică de stat, indiferent de sistemul sau forma în care există.

Tocmai acesta este și secularizarea Bisericii – fie capitalistă, socialistă sau feudală, Cuius regio, eius religio: cine stăpânește, a sa este religia (latină). Secularizarea poate exista la diferite niveluri sau grade, dar esența sa rămâne aceeași: înlocuirea, cu lipsă de credință, a credinței, și cu păcatul, a purității.

Traducere Lăcașuri Ortodoxe,

după un articol apărut în Revista “Viața parohială”, august 2020, a Catedralei ortodoxe Sfântul Ioan Botezătorul, Washington, DC, sub semnătura lui Sergei Fudel.

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.