Roca coquina sau cotilețul – material de construcție pentru biserici

Roca coquina (calcaroasă) este un material de construcție indicat pentru ridicarea bisericilor. Este folosită la construirea bisericilor din Grecia și Muntele Athos. În ​​interiorul bisericilor din rocă coquina este răcoare vara și cald iarna. Este un material testat în timp; bisericile din Crimeea construite din piatră coquina rezistă de peste 1.000 de ani (Biserica Sfântul Ioan Botezătorul din Kerch datează din secolul al IX-lea). Unii susțin că roca coquina ar costa mai puțin decât cărămida. În românește, roca poartă numele de “cotileț”, fiind răspândit în special pe teritoriul Republicii Moldova. Cotilețul este obținut încă din secolul al XV-lea, în cariera de piatră de lângă orășelul Cricova, în apropiere de Chișinău. Cotilețul este un material ecologic, cu duritate și cu o longevitate ridicată, însă unii localnici acuză păstrarea ușor scăzută a căldurii pe timpul iernii.

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.