Curtea Supremă a Palestinei anulează transferul către Biserica Rusă a terenului pe care se află Stejarul din Mamvri

Invocând vechi legi islamice, Curtea Supremă din Palestina a anulat un decret al Președintelui Mahmoud Abbas, din ianuarie 2017, care acorda un teren Misiunii Ecleziastice Ruse din Ierusalim – informează publicația Orthodox Christianity, citând agenția de știri Maan. Pe teren se află, între altele, renumitul Stejar din Mamvri. Familia Ahmed Saeed Bayoud Al-Tamimi susține ca terenul îi aparține, exprimându-și intenția de a da terenul Universității Politehnice locale, pentru a construi un spital.

Conform agenției Ria-Novosti, citată de aceeași publicație, Biserica Rusă, însă, susține că pământul i-a aparținut de fapt încă din secolul al XIX-lea, când a fost achiziționat de către Arhimandritul Antonie (Kapustin).

Potrivit presei palestiniene, aproximativ 85% din oraș aparține familiei al-Tamimi, încă din secolul al VII-lea, iar conform legii islamice este considerat teren religios și nu poate fi niciodată înstrăinat, deși poate fi dat spre utilizare, iar toți cei care locuiesc sau dețin proprietăți imobiliare pe teren sunt obligați să plătească un impozit special familiei.

Familia recunoaște ca Imperiul Otoman a transferat terenuri din Hebron pentru ca Biserica Rusă să le utilizeze în condiții de închiriere, însă Biserica a încetat să mai plătească impozitul după 1960, ceea ce înseamnă că terenul în cauză revine proprietarului, conform legii privind donațiile. Prin urmare, Președintele Abbas nu ar mai fi avut dreptul să transfere pământul către Biserica Rusă în 2017, susține al-Tamimi, deși Biserica insistă că Arhimandritul Antonie a putut reînregistra oficial terenul în proprietatea Bisericii.

După Revoluția din 1917, în Rusia, o parte din pământ a fost administrată de Biserica Ortodoxă Rusă din Afara Granițelor, și a fost dată mai târziu Patriarhiei, de către Yasser Arafat, în 1997, deși transferul nu a fost legalizat corespunzător până la decizia lui Abbas, din 2017. Au existat o serie de bătălii legale asupra terenului Mănăstirii Sfânta Treime, de-a lungul anilor, adoptându-se diferite decizii.

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.