100 de ani de la reinfiintarea Bisericii Ortodoxe Siriace Iacobite Malankara si a Catolicatului in India

100 ani Eparhia de Brahmavar Conform informatiilor primite de la membri-abonati Lacasuri Ortodoxe aflati in Udupi, Eparhia de Brahmavar a Bisericii Indiene Siriace Malankara a sărbătorit, in urma cu cateva zile, implinirea a 100 de ani de la reinfiintarea Bisericii Ortodoxe Siriace Iacobite Malankara și a Catolicatului din India.

Episcopii ortodocsi siriaci indieni au fost primiti inUdupi Karavali și condusi in Brahmavar, într-un pelerinaj masiv, urmand sa fie savarasita Sfanta Liturghie în Catedrală.

Biserica Ortodoxă Malankara sau, mai simplu, Biserica Ortodoxă Indiană, este cea mai veche comunitate creştină din India. Se crede că a fost înfiinţată de Sfântul Apostol Toma în timpul călătoriei sale în India, în anul 52 dupa Hristos.

Biserica Indiei a avut legături cu Catolicatul de Răsărit încă de la înfiinţarea acestuia, în 410 dupa Hristos, de Patriarhul Antiohiei. Catolicatul de Răsărit a intrat în Patriarhia Antiohiei ca un corp autonom al creştinilor ortodocşi.
O parte a creştinilor ortodocşi consideră Catolicatul doar un mandat al Patriarhiei Antiohiei. O altă parte consideră Catolicatul independent în aria sa de desfăşurare a activităţii, dar parte componentă a Patriarhiei.
Aceste două puncte de vedere au fost în conflict, de la reînfiinţarea Catolicatului în India, în 1912. Dar cele două grupuri s-au unit, recunoscându-l pe Patriarh ca lider spiritual şi pe Catolicos ca lider suprem în Biserica Indiei, punând capăt tuturor disputelor.

În momentul unirii Bisericilor, un grup al vechii grupări, care îl sprijinea pe Patriarh, s-a despărţit însa şi a înfiinţat un nou Catolicat pentru a concura cu gruparea unită în 1958. Această nouă grupare aflată sub conducerea Catolicosului Prea Fericit Mor Baselius Thomas I, a stabilit o nouă constituţie a Bisericii, în 2002, după ce a pierdut procesul in instanţele judecătoreşti din India.
De multe ori, această dispută a dus la procese în multe Biserici indiene. Dar, până acum, Biserica Ortodoxă Siriacă Iacobită Malankara nu s-a separat de ramura indiană a Bisericilor ortodoxe autonome. Dialoguri şi discuţii de unire se poartă din toate direcţiile, mai informeaza Agentia de stiri Lacasuri Ortodoxe.

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.