Muzeul de Icoane Rusesti din Clinton, SUA, gazduieste o expozitie unica (2 feb)

expozitie de icoane rusesti - imaginand invizibilul Muzeul de Icoane Rusești din Clinton, Massachusetts, găzduiește o nouă expoziție, intitulată "Reprezentand Invizibilul: îngeri, demoni, rugăciune și ințelepciune", pana in data de 2 februarie 2013. Aproximativ 60 de icoane rusești și artefacte din colecția Muzeului vor fi afisate, inclusiv noi achiziții și icoane care nu au mai fost expuse pana in prezent, facand parte din cea mai mare colectie de icoane rusești din America de Nord, informeaza Agentia de stiri Lacasuri Ortodoxe.

Ceea ce face ca această expoziție sa fie unica, este tipul operelor de arta iconica, afișat. Așa cum sugerează și titlul, picturile sunt reprezentari iconice ale "invizibilului", personificări, cum ar fi "îngerii" și "demonii", sau concepte abstracte, cum ar fi teme ca "rugăciunea" și "înțelepciunea".

"Am fost interesata de icoanele care Il infatiseaza pe Dumnezeu Tatăl – nu foarte prezent in icoanele ortodoxe", spune Laura Garrity, curatorul acestei expoziții, marturisindu-si sursa de inspiratie .

"In timp ce studiam despre pe fenomenul picturii rusesti, de reprezentare a lui Dumnezeu Tatăl, am dat peste multe discutii legate de folosirea simbolismului pentru a descrie fiinte si concepte non-corporale. Informațiile peste care am dat au fost atât de fascinante, încât am decis să proiectez o expoziție în jurul acestor valori".

"Este ceva sa pictezi imaginea unui sfant care a trăit și a avut o descriere fizică, si cu totul altceva să te apuci si sa încerci să pictezi Înțelepciunea lui Dumnezeu, sau o rugăciune către Maica lui Dumnezeu", spune Garrity.

Un astfel de exemplu este si o pictura despre Dumnezeu Tatal care S-a odihnit în ziua a șaptea, care Il ilustreaza pe Dumnezeu Tatăl sprijinit pe un pat.

În plus, in cadrul expozitiei, mai există o serie de patru icoane, care formează împreună o rugăciune către Maica lui Dumnezeu. Astfel de seturi de icoane sunt extrem de rare, deoarece sunt adesea separate unele de altele, la licitații.

Cea mai veche icoana din muzeu dateaza din anul 1450.

Este mai mult arta, decat reprezentare, si lucrarile reprezintă împreună o cultură și o istorie – aminteste curatorul. Obiectivul principal al Muzeului este acela de a imbunatati relațiile dintre Rusia și Statele Unite ale Americii, prin înțelegere și schimb cultural.

"Multe dintre icoanele expozitiei provin direct de la poporul rus și misiunea muzeului este aceea de a construi, în esență, o punte culturală între Rusia și Statele Unite ale Americii. Cea mai buna modalitate de a face acest lucru este să educam SUA despre poporul rus".

Ca sa intelegi un popor, trebuie să înțelegi convingerile lui și modul în care acesta isi exprimă credința, si exact acest lucru reusesc sa faca aceste icoane.

"Cele mai bune moduri de a studia o cultură, sunt opera de arta si credinta, iar icoanele sunt un instrument uimitor de predare", conform spuselor lui Garrity. Muzeul de Icoane Rusești se află la adresa 203 Union Street, în Clinton. Programul de vizitare va fi: 11am – 3 pm, de marti pana vineri, și 9am – 3pm sâmbăta, mai informeaza Agentia de stiri Lacasuri Ortodoxe.

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.